TKO ĆE PRISKOČITI? / Radovi na rotoru ne kasne, ali cijena raste: Od paprene cifre zavrti se u glavi, Bandić traži pomoć

Novi zagrebački rotor zasad ne probija vremenske rokove, ali već se sada zna da će biti skuplji od predviđenog iznosa

20.3.2019.
8:42
VOYO logo

Iako se najavljivalo kako će već započeta gradnja novog ulaza u Zagreb stajati oko 280 milijuna kuna, gradonačelnik Milan Bandić pred Gradsku skupštinu izlazi s troškovnikom većim od 330 milijuna kuna i tvrdi da sve to neće platiti samo Zagrepčani.

Jedno od najvećih gradilišta u Hrvatskoj napreduje punom parom. Radi se na iskopima pred najzahtjevniji dio projekta - tunele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo striktno napravljenu dinamiku radova i mi smo još uvijek u dinamičkom planu. Još uvijek ne kasnimo nigdje niti na jednom dijelu'', tvrdi Gordan Radić, voditelj projekta.

Vizualne promjene su sve očitije dok stojimo na zaštitnoj ogradi starog rotora kojeg zapravo više i nema u cijelosti, a novi bi trebao biti tu do prvog mjeseca 2020. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, osim vizure rotora promijenili su se i troškovi. Iako se najavljivalo kako će se cijeli projekt zatvoriti s 280 milijuna kuna, pred vijećnike Gradske skupštine Bandić ide s iznosom većim od 331 milijun kuna.

 U troškovniku stoji kako će samo izvođači dobiti 286 milijuna. Na to zbrajaju ugovore za otkup zemljišta, elektroenergetsku mrežu, mjerenje podzemnih plinova, troškove pristupnih cesta za privremenu regulaciju, troškove osoblja i promidžbe. Od toga bi 85 posto financirali fondovi Europske unije, oko 40 milijuna kuna državni proračun, a 11 milijuna kuna Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio oporbe smatra kako grad zaslužuje pohvalu pa tako Tomislav Tomašević, vijećnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini iz redova Zagreb je NAŠ!, kaže: "U najmanju ruku ajmo reć da je pozitivno da će očito grad, kad mi to izglasamo, a mi vjerujemo da će to proći na Skupštini, dobiti, ipak povući neke EU fondove."

Np, bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš kaže kako će gradski proračun svoj dio teško pokriti: "Kad raskopate sve, kad se nađete u problemima, imate problema s gradskim proračunom kojeg ne možete više crpiti jer ste ga iscrpili do zadnje kapi krvi, onda se javite gospodinu Plenkoviću i onda je moć tih žetončića u Saboru i onda se iznađu sredstva u Ministarstvu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točka o novim troškovima rotora čija je gradnja već u punom jeku na dnevnom redu Gradske skupštine bit će u četvrtak.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo