Drugi dan štrajka / Radnici Uljanika opet na ulicama: 'Plaće ni danas neće biti, sutra nastavljamo sa štrajkom'

Image
Foto: Duško Marušić/Pixsell

Radnici Brodogradilišta "3. maj" i Uljanika nastavili opći štrajk

23.8.2018.
9:05
Duško Marušić/Pixsell
VOYO logo
Image

Pula: Radnici Uljanika nastavili štrajk i zahtjevaju ostavku Uprave

Image

Pula: Radnici Uljanika nastavili štrajk i zahtjevaju ostavku Uprave

Radnici riječkoga Brodogradilišta "3. maj" i pulskoga Uljanika, oko 4500 radnika zaposlenih u svih sedam društava Uljanik Grupe, nastavili su opći štrajk koji su počeli u srijedu ujutro jer im još nisu isplaćene plaće za srpanj.

Nakon jednosatne prosvjedne šetnje Pulom, radnici Uljanika, vratili su se u krug brodogradilišta gdje će ostati do kraja radnog vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obratio im se gradonačelnik

Ispred Gradske vijećnice na Forumu radnicima se ju četvrtak ujutro obratio pulski gradonačelnik Boris Miletić naglasivši da je očuvanje radnih mjesta i opstanak brodogradnje prioritet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon završetka prosvjedne šetnje predsjednik Štrajkaškog odbora Đino Šverko izjavio je kako očekuju da će Vlada na sjednici u četvrtak raspravljati o Uljaniku.

"Plaće ni danas sigurno neće biti isplaćene i sutra nastavljamo sa štrajkom, ali i prosvjednom šetnju Pulom. Štrajkat ćemo sve dok radnicima plaća ne sjedne na račun", rekao je Šverko. Dodao je i kako bi bilo u redu da Uprava Uljanika, nakon svega, sama podnese ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjed bi se mogao nastaviti u Zagrebu

Predsjednik Jadranskoga sindikata Boris Cerovac ponovio je da će, ako treba, ovaj prosvjed nastaviti i u Zagrebu. O stanju u Uljaniku i štrajku radnika u četvrtak je pred Uljanikom na konferenciji za novinare govorio i predsjednik Živoga zida Ivan Vilibor Sinčić. "Za krizu i stanje u Uljaniku najodgovorniji su Uprava društva, ali i sve razine vlasti od lokalne i regionalne, do državne koja je dopustila uništavanje brodogradnje po diktatu iz Bruxellesa", rekao je Sinčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovim riječima, do ove situacije u Uljaniku došlo je zbog šutnje, odnosno "nije se na vrijeme govorila istina".

Sedam društava Uljanik Grupe u štrajku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnici svih sedam društava Uljanik Grupe, uključujući i riječki "3.maj" od srijede štrajkaju jer im do 15.kolovoza nije isplaćena plaća za srpanj.

Predsjednik Štrajkaškog odbora Veljko Todorović rekao je da drugi dan štrajka radnici riječkoga 3. maja za sada nastavljaju u krugu brodogradiliša, a hoće li izaći na ulice, odlučit će Štrajkaški odbor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovim riječima, radnici su uznemireni, sve teže podnose iščekivanje plaća, pritisnuti kreditima i drugim obvezama.

Predstavnici Štrajkaškog odbora u 3. maju razgovarali su u srijedu, tijekom prvoga dana štrajka,  s Upravom toga brodogradilišta, ali u razgovoru nisu pronađena rješenja za nastalu situaciju i isplatu plaća, pa je odlučeno da će se štrajk nastaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnici Uljanika na ulicama: 'Ostajemo u štrajku, Vlada mora odlučiti želi li brodogradnju ili ne'

Radnici su počeli štrajk na svojim radnim  mjestima, u prvoj smjeni, a organizirano je dežurstvo dežurnih službi, kao što su vatrogasci i drugi. U drugoj smjeni u brodogradilištu se, zbog nedostaka materijala, ne radi već duže vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Štrajkaškog odbora u srijedu su izvijestili da je atmosfera u tom brodogradilištu uzavrela te su pozvali  Vladu i Upravu da iznađu rješenje za nastalu situaciju, ističući da će, ako bude potrebno, razmotriti i izlazak radnika na ulice.

Radnici Uljanika traže i smjenu Uprave, premda su sindikati u srijedu istaknuli kako u sklopu štrajka to ne mogu tražiti smjenu Uprave. Radnici Uljanika su u srijedu, prvoga dana štrajka, izišli na ulice i na gotovo dva sata blokirali promet ispred brodogradilišta. Nakon toga su, uz pratnju policije, i prošetali središtem Pule.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati i Štrajkaški odbor ponovili su kako pomoć očekuju od Vlade, resornoga ministarstva i Ministarstva financija.

Radnici 3. maja, kao i radnici cijele Uljanik Grupe, traže isplatu plaća za srpanj, koje su trebale biti isplaćenje do 15. kolovoza. U 3. maju traže i nastavak brodograđevne djelatnosti i proizvodnje, odnosno rješavanje sudbine brodogradilišta u kojemu se, iako su brodovi na navozima, ne radi jer nema novca za potreban materijal. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo