Bez rješenja za plaće / Radnici Uljanika i 3. maja u srijedu počinju opći štrajk: 'Uprava nije ispunila obećanje'

Image
Foto: Dusko Marusic/Miranda Cikotic/PIXSELL

Gotovo 4.500 radnika Uljanik Grupe još uvijek nije dobilo plaću za srpanj. Prema najavi, zbog toga od sutra kreću u opći štrajk

21.8.2018.
16:30
Dusko Marusic/Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Radnici Brodogradilišta 3. maj, kao i cijele Uljanik Grupe, u srijedu će početi opći  štrajk jer im nisu isplaćene plaće za srpanj, izjavio je u utorak zamjenik povjerenika Sindikata metalaca Hrvatske u Brodogradilištu 3. maj Veljko Todorović.

"Uprava nije ispunila obećanje i nije uspjela osigurati novac za plaće", rekao je Todorović i izvijestio da će radnici štrajkati na svojm radnim mjestima, a organizirat će se dežurstva tehničkih služba, vatrogasaca i drugih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Stiže li lex Uljanik? 'Postoje zakonski načini kako se baviti ovom temom'

>> Najbogatiji Hrvat ima rješenje za Uljanik: 'Nek' mi daju Brijune i riješit ćemo problem već sutra'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Todorović je rekao da je Sindikat metalaca Hrvatske "dobivao naznake da bi Uljaniku mogao biti odobren zajam HBOR-a, ali do danas u 13 sati zajam nije odobren, kada je u Puli, u sklopu postupka mirenja, održan sastanak Uprave Uljanika i sindikata".

O tome je sindikate, istaknuo je Todorović, izvijestio predsjednik Uprave Uljanik Grupe Gianni Rossanda, koji je, po riječima Todorovića, "svjestan da nije uspio ispuniti svoje obveze".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brodogradilištu 3. maj u utorak je deblokiran račun, nakon što im je u petak tijekom dana blokiran, izvijestili su u utorak iz toga riječkog brodogradlišta.

Reakcija Uprave Uljanika

Na najavu štrajka reagirali su iz Uprave Uljanika. "Unatoč pozitivnim informacijama kojima raspolažemo, a to je da sve nadležne institucije i strateški partner ulažu maksimalne napore u iznalaženje cjelovitog rješenja za dugoročno funkcioniranje brodogradnje na obje lokacije, i u Puli i u Rijeci, socijalnim partnerima nismo bili u mogućnosti potvrditi točan datum isplate plaće za srpanj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve uprave i svi direktori društava Grupe izražavaju žaljenje zbog kašnjenja plaće te i dalje ulažu maksimalne napore da se ovaj problem razriješi što brže. U potpunosti svjesni tereta života bez plaće koji nose svi radnici Grupe te pritiska i odgovornosti koji je na sindikatima, uvjereni smo da će sutrašnjim legalnim i legitimnim štrajkom svi radnici Grupe na dostojanstven način iskazati svoja očekivanja", priopćila je Uprava.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo