što je s pravilnicima? / Radnici Čistoće dobili otkaz zbog prisutnosti narkotika: Kako vidjeti jesu li drogu konzumirali u slobodno vrijeme ili na poslu?

Heroin brzo ishlapi, ali marihuana se može mjesecima vidjeti u kosi

27.7.2021.
19:45
VOYO logo

 Dva djelatnika splitske Čistoće ostala su bez posla jer im je testiranjem potvrđena prisutnost narkotika. Riječ je bila o nenajavljenom nasumičnom testu koji nisu prošli, te im je prema pravilniku uručen izvanredni otkaz.  Iz tvrtke kažu da je to prvi takav slučaj otkad se testiranja na droge provode, no stručnjaci problematiziraju pitanje jesu li radnici bili pod utjecajem na radnom mjestu ili su konzumirali drogu u privatno vrijeme. 

Dva djelatnika splitske Čistoće pretjerala su u zabavi. Nasumičnim testiranjem zaposlenika u organizmu im je utvrđeno prisustvo narkotika.

"Sukladno pravilniku to je teška povreda obveze iz radnog odnosa i uslijedio je prekid radnog odnosa s tom dvojicom radnika. Rad pod utjecajem bilo kojeg sredstva ovisnosti predstavlja opasnost radnika po njegovu okolinu, kolege", kaže Lukša Regjo, direktor tvrtke Čistoća Split. 

Ovo je prvi slučaj pozitivnih u godinu i pol, otkad se testiranja na narkotike provode. No, postavlja se pitanje jesu li radnici bili pod utjecajem ili je utvrđena prisutnost droga jer tragovi konzumacije, ovisno o metodi testiranja, u organizmu ostaju puno duže nego se učinak osjeća.

"Postoji mogućnost urina, sline, iz kose. Različiti tipovi droge različito se zadržavaju u organizmu. Recimo za dva, tri dana heroin će ishlapiti. Međutim kod marihuane i do godinu dana se u kosi može vidjeti", kaže Dubravko Klarić, kriminalist i stručnjak.

Dakle, moguće je da radnici nisu bili drogirani na radnom mjestu nego da su konzumirali droge u slobodno vrijeme, a postoje i lijekovi koji mogu pokazati prisustvo zabranjenih supstanci u organizmu kaže Klarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
pali na testu /

Još tri vojnika pozitivna na drogu, jedan odbio testiranje. Što se zbiva u Hrvatskoj vojsci: smrti, droga…

Image
pali na testu /

Još tri vojnika pozitivna na drogu, jedan odbio testiranje. Što se zbiva u Hrvatskoj vojsci: smrti, droga…


"Ja bih rekao da je nekakvo demokratsko pravo čovjeka biti pod utjecajem nečega. Vi uzmete neke tablete, analgetike nekog djelovanja i piše na njima da ne trebate upravljati vozilom. Ali ako vas se ide testirat, pokazat će da imate prisutnost. Jer ovdje kod droge, za razliku od alkohola, nemate kvantitativnu analizu", dodao je Klarić.

Splitski gradonačelnik nije htio komentirati otkaze u gradskoj firmi. Njegov zagrebački kolega nema saznanja vrše li gradske tvrtke slična testiranja u glavnom gradu, dok iz Rijeke komunalne radnike testiraju, ali samo na alkohol.

"Tu isto tako postoje neki propisi, neka prava i neki standardi. Sve ono što je uobičajeno u drugim gradovima ćemo mi slijediti", rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba. 

"Periodički se provode testiranja na alkohol koja su propisana internim aktima KD Čistoća. Prema prekršiteljima se provode mjere sukladno Zakonu o radu", naglasio je 
Milan Zagorac, ekspert za korisničku podršku KD Čistoća. 

Obaveza testiranja na nedozvoljene supstance rješava se internim pravilnicima. U Čistoći Split radnici pri zapošljavanju potpisuju pristanak na nenajavljena testiranja, a sankcije se provode prema pravilnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo