MOGUĆ JE NOVI POREZNI UDAR / Radnici bi mogli ostati bez beneficiranog staža: otkrivamo što još stoji iza nacionalnog plana reformi

Tehnologija, kažu radnici, i dalje nije zamijenila ljude. Pogotovo u nekim zanimanjima

25.4.2018.
18:59
VOYO logo

Možete li zamisliti da ćete morati raditi do svoje 67. godine? I onda, ako uzmemo u obzir prosječni životni vijek u Hrvatskoj, ostaje vam još samo nekoliko godina života u mirovini. Na to su danas pred Banskim dvorima Vladu upozorili Nezavisni hrvatski sindikati

Poručuju da su zabrinuti zbog najavljenih izmjena jer "rad do iznemoglosti neće oporaviti mirovinski sustav".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U državi koja ionako izumire, novim mjerama, poručuju, samo se daje zamah dodatnom iseljavanju mladih. Ministar rada umiruje, ali potvrđuje da će promjena biti.

Tom prilikom se pod prozorima Banskih dvora zapjevala i budnica "Još Hrvatska ni propala", kako bi sindikati upozorili Vladu na spomenutu situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vrlo jasno poručujemo ne produljenju radnoga vijeka, ne skraćivanju prijelaznoga razdoblja, ali jednako tako i ne povećanoj penalizaciji", bio je oštar Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Ali, što je s ljudima koji rade na poslovima koji se ne mogu sukladno biološkim zakonitostima obavljati do starosti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice, naši sugovornici Jadranka i Silvio cijeli radni vijek pomažu građanima, ali svjesni su da na hitne intervencije neće moći ići do mirovine.

"Potičemo javnost da razmišlja o tome da sigurno nitko ne bi poželio da vam na intervenciju dođe ekipa Hitne pomoći od 65 ili 67 godina", ističe Jadranka Škunca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A upravo produljenje radnog vijeka, kao i ukidanja beneficiranog radnog staža mogu se očekivati u najavljenim izmjenama u mirovinskog sustava.

"Htio bih umiriti javnost. Niti će se radit do iznemoglosti, niti će se ići s mirovine na groblje. Sve se tiče usklađivanja s tehnologijama 21. stoljeća gdje određena zanimanaj možda više ili manje trebaju imati beneficirani radni staž", ocjenio je ministar rada Marko Pavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No tehnologija, kažu radnici, i dalje nije zamijenila ljude. Pogotovo u nekim zanimanjima.

"Mladi ljudi kao što su medicinske sestre, liječnici, pa i doktore traže nekakav izlaz i odlaze iz Hrvatske",  ističe Silvio Šarec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, dok predsjednica upravo zbog toga proglašava izvanredno stanje i traži posebno ministarstvo, aktualna ministrica demografije koja u svom resoru ima i socijalnu politiku, mlade i obitelj - poručuje da je zadovoljna dinamikom.

A iako ju je prije dva mjeseca napustio Marin Strmota novog državnog tajnika za demografiju još, doznajemo, nije našla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Gospodin Strmota je jasno pokazao koliko je ovaj posao težak i koliko je teško raditi pod pritiscima nekih brzih i nerealnih očekivanja. Međutim mi koji smo ostali zaista radimo u tom pravcu i vjerujemo da ćemo se i kadrovski posložiti. Zašto je toliko teško naći nasljednika? Naći ćemo nasljednika”, rekla je za RTL Nada Murganić, ministrica demografije, socijalne politike, mladih i obitelji.

Demografske mjere ušle su u nacionalni plan reformi, a što se još točno u planu nalazi predstavit će se sutra na sjednici Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U RTL Danas uživo se javila naša reporterka Damira Gregoret s Markova trga. U videoprilogu pogledajte što građani mogu očekivati od nacionalnog plana reformi.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo