specijalni telefoni / Radmanovo ministarstvo nabavlja fiksne telefone za 900 tisuća kuna, odnosno 1500 kuna po komadu

Image
Foto: Shutterstock/Zeljko Hladika/PIXSELL

Traže vrlo konkretne karakteristike, pa i to da u telefonima bude 'redail' lista za 100 poziva, zaslon u boji, zaslon u boji točno određene minimalne veličine i još puno toga

29.11.2021.
12:14
Shutterstock/Zeljko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova krenulo je, izgleda, u reformu internog telekomunikacijskog sustava i za to su spremni platiti više od 900 tisuća kuna iz svog proračuna. Prema nedavno objavljenom natječaju, iskazali su potrebu za 571 fiksnim “telefonskim aparatom”, pa bi ministar Gordan Grlić-Radman idućih mjeseci, nakon postupka, službeno trebao parafirati kupovinu.

Cijena “telefonskih aparata”, 740 tisuća kuna bez PDV-a, na prvi pogled začuđuje. No, troškovnik i dokumentacija otkrivaju kako je riječ o “SIP telefonskim aparatima” a u propisanim specifikacijama traži se: zaslon u boji, HD glas, vizualne indikacije poruka na čekanju, programabilne LED tipkea te redial lista za bar 100 poziva, otkriva Telegram.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konkretno traže 487 “telefonskih aparata tip MiVoice 6867 IP phone ili jednakovrijedno” i još 84 naprednijih “telefonskih aparata tip Mitel MiVoice 6869 IP phone ili jednakovrijedno”. Riječ je o telefonima kanadske korporacije Mitel, specijaliziranoj za poslovne telekomunikacije, a ministarstvo naglašava kako želi kompatibilnost s postojećom infrastrukturom jer “ne može preuzeti rizik nefunkcionalnosti sustava”.

Image
Za razliku od Tomaševića /

Oni ne štede: MUP nabavlja nova vozila u vrijednosti od čak 75,2 milijuna kuna

Image
Za razliku od Tomaševića /

Oni ne štede: MUP nabavlja nova vozila u vrijednosti od čak 75,2 milijuna kuna

U tehničkim su specifikacijama za svaki od telefona propisali po tridesetak minimalnih karakteristika, koje zapravo odgovaraju spomenutim Mitelovim modelima navedenima u troškovniku, piše Telegram. Tako se u naprednijem tipu telefona traži zaslon u boji minimalne veličine 4,3 inča, mogućnost vizualne identifikacije poruke na čekanju, 12 programabilnih LED tipki i 5 “kontekstno prilagodljivih sistemskih tipki”...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, na ovako napisanu natječajnu dokumentaciju pristigla je žalba. Pa će se tek u idućim tjednima znati hoće li stručna služba morati korigirati natječaj ili se petstotinjak stolova može početi čistiti za nove i napredne “telefonske aparate”, piše Telegram.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo