naknada za prijevoz / Putni troškovi - kako ostvariti pravo na putne troškove

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Zanima vas kako i kada možete ostvariti pravo na putne troškove? Donosimo vam najbitnije informacije o putnim troškovima

24.7.2017.
3:35
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Putni troškovi – kada ostvarujete pravo na njih? Osoba može ostvariti pravo na troškove prijevoza u vezi s korištenjem zdravstvene zaštite pod uvjetom da je radi korištenja zdravstvene zaštite osoba upućena izvan mjesta prebivališta, odnosno boravišta te da ne ispunjava uvjete za korištenje sanitetskog prijevoza.

Pravo na naknadu za putne troškove osigurana osoba ostvaruje ako je radi korištenja zdravstvene zaštite upućena u ugovornu zdravstvenu ustanovu, odnosno ordinaciju ugovornog doktora privatne prakse ili ugovornom isporučitelju pomagala u mjesto koje je udaljeno 50 i više kilometara od mjesta njezina prebivališta, odnosno boravišta jer odgovarajuću zdravstvenu zaštitu, sukladno svom zdravstvenom stanju ne može ostvariti u bližoj ugovornoj zdravstvenoj ustanovi, odnosno ordinaciji ugovornog doktora privatne prakse s ugovorenom djelatnošću za tu vrstu zdravstvene zaštite ili kod bližeg ugovornog isporučitelja pomagala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod prethodno navedenim uvjetom, koji se odnosi na udaljenost, pravo na naknadu za putne troškove ima i osigurana osoba koja je pozvana od strane Zavoda u predmetu utvrđivanja prava iz obveznoga zdravstvenog osiguranja.

Pravo na naknadu za putne troškove, neovisno o udaljenosti ima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

osigurana osoba do 18. godine života,

djeca osiguranika koja su koja su potpuno i trajno nesposobna za samostalan život i rad,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

osigurana osoba u vezi korištenja radioterapije i kemoterapije te hemodijalize kao kronični bubrežni bolesnik,

osigurana osoba u vezi korištenja zdravstvene zaštite zbog priznate ozljede na radu, odnosno profesionalne bolesti,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

osigurana osoba darivatelj organa, tkiva ili stanica koja zdravstvenu zaštitu koristi u vezi s darivanjem organa, tkiva ili stanica, te

osigurana osoba upućena na liječenje u drugu državu članicu EU, državu s kojom RH ima sklopljen međunarodni ugovor ili treću državu sukladno Zakonu i općem aktu Zavoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo na naknadu za troškove prijevoza ima i osigurana osoba koja je radi smanjivanja liste čekanja prihvatila korištenje zdravstvene zaštite u ugovornoj zdravstvenoj ustanovi, odnosno ordinaciji ugovornog doktora privatne prakse koja nije u mjestu, odnosno nije najbliža mjestu njezina prebivališta, odnosno boravišta.

Osigurana osoba koja zdravstvenu zaštitu želi koristiti u drugoj ugovornoj zdravstvenoj ustanovi, odnosno ordinaciji ugovornog doktora privatne prakse ili kod drugog ugovornog isporučitelja pomagala na području Republike Hrvatske, a ne tamo gdje je upućena ima pravo ostvariti tu zdravstvenu zaštitu na teret sredstava obveznoga zdravstvenog osiguranja, ali bez prava na naknadu za troškove prijevoza i prava na sanitetski prijevoz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo