Mnoštvo tema /

Putin nakon sastanka s Grabar-Kitarović: 'Ruske banke su pomogle Agrokoru'

Image
Foto: AP Images

Upoznala sam Putina s Inicijativom triju mora, koja nije usmjerena protiv Njemačke ili Rusije, zašto se i Rusija ne bi priključila?', izjavila je hrvatska predsjednica

18.10.2017.
16:42
AP Images
VOYO logo

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin sastao se u srijedu poslijepodne s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović u državnoj rezidenciji u Sočiju. Nakon sastanka dvoje predsjednika dalo je izjave za medije.

"Hrvatska je važan partner Rusije. Obilježili smo 25. obljetnicu diplomatskih odnosa. Posebnu vezu imamo na gospodarskom planu", započeo je govor Putin nakon sastanka s hrvatskom predsjednicom, nastavivši o gospodarskoj suradnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Energetika posebno važna

"Ove godine imamo dobru mogućnost da vratimo robnu razmjenu na još bolju razinu. Velike nade su usmjerene na gospodarski forum. Važna je energetika jer je Hrvatska važan uvoznik naftnih derivata - kompanije Lukoil i Gazprom opskrbljuju Hrvatsku. U prosincu je potpisan ugovor o daljnjoj opskrbi", istaknuo je ruski predsjednik.

Rusko-hrvatska gospodarska suradnja moguća je i na izgradnji brodova. Putin je k tome istaknuo da u Hrvatskoj posluju ruske banke, koje su pomogle Agrokoru, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte više:

>> Dočekao je cvijećem: predsjednica pozvala Putina da dođe u Hrvatsku

>> Kolinda Grabar-Kitarović: 'Hrvatska može postati posrednik u suradnji Rusije, EU-a i NATO-a'

Zahvalio se i na podizanju spomenika velikom ruskom književniku Aleksandru Sergejeviču Puškinu na zagrebačkom Bundeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suradnja je izražena i na turističkom planu. "Hrvatska je popularno mjesto za turiste. Razmatrat ćemo nove tokove."

"Želim izraziti zahvalnost prije svega predsjednici, to će pomoći u izgradnji rusko-hrvatske suradnje", izjavio je Putin

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prvog hrvatskog službenog posjeta Ruskoj Federaciji na predsjedničkoj razini nakon osam godina, Kolinda Grabar-Kitarović ustvrdila je kako će susret pomoći u poboljšanju odnosa.

"Razgovarali smo o širokim temama. Pozvala sam ruskog predsjednika u Hrvatsku i nadam se da ćemo ga moći ostvariti iduće godine", izjavila je Grabar-Kitarović, koja je također glavninu govora posvetila gospodarskoj suradnji.

Rusija dobrodošla u Inicijativu triju mora

"Izniman je rast robne razmjene unatoč sankcijama. Pozdravila sam sva ruska ulaganja, pokazuju interes za energetiku. Suradnja s ruskim tvrtkama se nastavlja, primjerice suradnja Prvog plinarskog društva i Gazproma. Upoznala sam Putina s Inicijativom triju mora", naglasila je predsjednica, objasnivši da je i Rusija dobrodošla u tu inicijativu.

"Ovo je inicijativa za koheziju, ona nije usmjerena protiv Njemačke ili Rusije ili bilo kojih drugih zemalja. Već su neke druge zemlje iskazale interes za pridruživanje, zašto to ne bi bila i Rusija?" ustvrdila je hrvatska predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbeno doznajemo da su Putin i Grabar-Kitarović razgovarali i o Sporazumu iz Minska koji je vezan uz ukrajinsku krizu. Riječi je bilo i o hrvatsko-slovenskoj arbitraži, kao i o zagađenju zraka u Slavonskom Brodu te ruskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo