Od raja do sloma / Putevima Todorića: od skromne kamene kuće u Imotskoj krajini do velebnih Kulmerovih dvora i dalje u neizvjesnu budućnost

Ivičin otac Ante rodio se u skromnoj kući, puno skromnijoj od životnog stila po kojem je njegov sin Ivica postao poznat

20.10.2017.
13:57
VOYO logo

PIXSELL je objavio video kompiliran od fotografija obitelji Todorić koje su ulovili njihovi fotoreporteri tijekom godina.

Obitelj Todorić često se naziva i dinastijom, a potiću iz zaseoka kraj Zmijavaca, u Dalmatinskoj zagori. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivičin otac Ante rodio se u skromnoj kući, puno skromnijoj od životnog stila po kojem je njegov sin Ivica postao poznat.

Potonji je Agrokor pokrenuo u starog zgradi, u Božjakovini pored Dugog Sela, a posao i dinastija su procvjetali za vlasti Franje Tuđmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cibonin toranj kupuju 2000. godine nakon promjene vlasti i on ubrzo postaje simbol moći Agrokora.

Poslovno carstvo nastavlja se razvijati i u novom tisućljeću jer je Todorić bio dobar sa svakom vlašću i svaka vlast je bila dobra s Todorićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelj Todorić uživala je stečenom bogatstvu i luksuzu, od Kulmerovih dvora, preko luksuzno opremljene jahte Riva 85 Opera, duge 23,86 metara.

Todorić je troetažnu jahtu imenovao 'Jana, u njoj su četiri spavaće sobe, raskošno uređen dnevni boravak. Ivica nije štedio pri preuređenju, a obitelj je raspolagala i helikopterom. Ljetovali su i u Villi Castello u Medveji, a na luksuzu se nije štedjelo ni na tom velebnom posjedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obnovu 400 četvornih metara velike vile financirali su tvrtkinim novcem, a cijeli posjed kupio je Agrokor za 11 milijuna kuna.

Koncesiju na otok Smokvicu dobio je kupujući firmu Grafoplast, ali država godinama nije naplaćivala koncesiju. Na tom otoku pokraj Rogoznice odmarala se obitelj Todorić i prijatelji, otok je bio zabranjen za javnost, ali to je bilo vrijeme kada je Todorić bio najmoćniji gospodarstvenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego što su procurile informacije koje nagovještaju krah Agrokora, prije nego je Vlada Lex Agrokorom preuzela upravljanje koncernom preko Vladina povjerenika Ante Ramljaka.

Množile su se sumnje u nezakonito poslovanje Agrokora, a sudac je na zahtjev DORH-a odredio istražni zatvor za Ivicu Todorića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saga se nastavlja...

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo