PUPOVAC OPRAO PLENKOVIĆA, VUČIĆEV IZASLANIK PORUČIO: / 'Branit ćemo Srbe u Hrvatskoj svim raspoloživim sredstvima!'

Image
5.1.2017.
13:18
VOYO logo

"Da nije bilo ploče u Jasenovcu, to iščekivanje ne bi bilo stavljeno u sjenu. Ovako smo u novu godinu ušli s nadom i vjerom u bolje sutra, ali i sjenom na toj nadi i zabrinutošću, koja iz te geste, toga čina na tom mjestu ne može da ne bude proizvedena", kazao je Pupovac.

Jedna mu je suradnica kazala da bude osoban i da govori u svoje ime na obilježavanju Božića, no navodi da mu uloga to ne dopušta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurno je da svi međusobno dijelimo ovo: Smrt jednog od nas ne može biti razlog za negiranje smrti drugog", kazao je, nastavljajući da stradanje jednog od nas ne može biti razlog za omalovažavanje žrtava drugih, "pogotovo ne na mjestu na kojem je u 20. stoljeću stradalo najviše pripadnika hrvatskog naroda. I tu ne spominjem ni Srbe niti Rome, već Hrvate", podvukao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gotovo 8000 (ih je stradalo). Naša je dužnost da učinimo sve da sačuvamo ono što je stvoreno u jesen 2016., program i politiku koja je bila prilika za donošenje mira, obnove povjerenja, društva pravednosti, jednakosti i zakonitosti", poručio je.

Pozvao je na toleranciju, prihvaćanje i stvaranje oslonca zajedničkim rješenjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Srbije Vladimir Božović je Srbima u Hrvatskoj zaželio da "ostvare sva prava po europskim standardima, a koje država Srbija jamči Hrvatima i svim drugim manjinama", poručivši im da će ih matična država u svim problemima i iskušenjima, kada budu ugroženi, braniti svim raspoloživim sredstvima. Hrvatskom vodstvu i građanima uputio je poruku mira, zajedništva te poziv da zajedno grade ekonomski snažno i demokratski stabilno društvo.

"Srbija želi najbolje moguće odnose sa Hrvatskom i zato ima ulogu faktora stabilnosti u regiji, što će činiti i u budućnosti. Tragičnu i strašnu prošlost ne možemo promijeniti niti zaboraviti, ali na osnovu povijesnih činjenica, humanosti, zajedničkih temeljnih europskih vrijednosti možemo i moramo mijenjati sadašnjost i budućnost. Narod s jasenovačkim cvijetom na srcu i duši ne smije i neće ni pred kim pognuti glavu, već uspravljena čela i pogleda istinom pravdom i ljubavlju gleda unaprijed u bolju budućnost", poručio je Božović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Božićno vrijeme i blagdani za sve vjernike izazivaju najviše emocija, ljubavi, introspekcije, solidarnosti", kazao je, pak, Andrej Plenković. "Vidjeli ste da smo ove godine poslali poruku suživota, tolerancije i okrenutosti budućnosti", kazao je Plenković, navodeći i da je Hrvatska "nakon pravednog, obrambenog rata u kojemu je bila žrtva velikosrpske Miloševićeve politike" te ulaska u NATO i EU želi tretirati manjine i poštovati ih uz maksimum napora da se njihov život odvija na najkvalitetniji način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica da je 20. stoljeće bilo obilježeno velikim tragedijama i sukobima nameće nam zadaću da se 2017. godine suočavamo s prošlošću... Pred nama je da taj proces na miran, staložen, trezven i zakonit način započnemo i zatvorimo, nadam se, do kraja rada ove Vlade", kazao je Plenković, ponavljajući da je ambicija njegove Vlade postizanje konsenzusa oko tog pitanja, navodi N1.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo