'RAZDOBLJE POZITIVNOG OZRAČJA' / Pupovac i Žigmanov u Vukovaru: Zajedničkim snagama donijeli zaključak o suradnji

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Suradnja između manjinskih institucija i organizacija u Hrvatskoj i Srbiji je stabilna i traje proteklih 15-ak godina, izjavio je Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine (DSHV) Tomislav Žigmanov, ujedno i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u srbijanskoj vladi

17.6.2023.
17:34
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Predstavnici hrvatske zajednice u Srbiji i srpske zajednice u Hrvatskom potpisali su u subotu, nakon razgovora u Vukovaru, zaključak o poticanju suradnje između manjinskih ustanova i udruga na područjima obrazovanja, kulture, umjetnosti, sporta te prekogranične suradnje.

U zaključku se, uz ostalo, navodi kako će se zajedno zalagati za zaštitu i obnovu kulturne baštine hrvatske zajednice u Srbiji i srpske zajednice u Hrvatskoj, razvoj prekogranične suradnje te zajedno poticati obnovu i redovitost rada Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu prava nacionalnih manjina između Hrvatske i Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je nakon sastanka kako se razgovaralo o proširenju suradnje između manjinskih organizacija i institucija u sferi kulture, obrazovanja, zaštite kulturne baštine, rješavanju otvorenih pitanja te prekograničnoj suradnji. Govorilo se i o mogućnosti formiranja fonda za prekograničnu suradnju, gdje bi pozvali Vlade dviju zemalja i Europsku komisiju da se uključe, u cilju unaprjeđenja životnih uvjeta u sredinama u kojima žive Hrvati u Srbiji te Srbi u Hrvatskoj.

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Pupovac: Plenkovićev posjet Subotici donijet će pozitivnu energiju u odnosima dviju država

"Izražavamo zadovoljstvo duhom koji vlada u našim međusobnim odnosima, povjerenjem koje smo razvili i koje unapređujemo svakim naših sastankom te opredijeljenošću da tako jačamo ne samo naše međusobne odnose, već da pokušamo poticati naše matične zemlje da slijede stvaranje takve atmosfere povjerenja u međusobnim odnosima", poručio je Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan što očekuje od predstojećeg posjeta premijera Andreja Plenkovića Subotici, Pupovac je odgovorio kako očekuje da će to donijeti novu, pozitivnu energiju u odnosima dvije države, da će to biti ohrabrenje Hrvatima u Srbiji te rezultirati otvorenim razgovorima i konkretizacijom nekih razgovora.

Očekujemo da će to biti korak do onoga što svi očekujemo da će se dogoditi u nekom vremenu, a to je službeni susret na najvišoj razini dviju zemalja, kazao je Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suradnja između manjinskih institucija i organizacija u Hrvatskoj i Srbiji je stabilna i traje proteklih 15-ak godina, izjavio je Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine (DSHV) Tomislav Žigmanov, ujedno i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u srbijanskoj vladi.

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Žigmanov: Ohrabruje nastavak odnosa najviših državnih dužnosnika Hrvatske i Srbije

Kazao je kako ohrabruje činjenica da se nastavljaju odnosi najviših državnih dužnosnika Hrvatske i Srbije, jer se u takvom institucionalnom obliku komuniciranja mogu stvarati pretpostavke za radni sastanak, gdje će se raspravljati o rješavanju otvorenih pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici hrvatske zajednice, koji su pozvali hrvatskog premijera, potvrdit će da je snažna i stalna podrška Vlade RH za posljedicu imala Hrvatski dom u Subotici, koji će omogućiti kvalitetniji rad i bolje ostvarenje inicijativa hrvatske zajednice u Srbiji, dodao je Žigmanov.

Istaknuo je da su predstavnici dvaju manjinskih zajednica, kao odgovorni politički subjekti, pokrenuli nekoliko inicijativa koje mogu dodatno pridonijeti ne samo relaksiranju i normalizaciji odnosa dviju država, nego mogu i stvarati pretpostavke za bolje perspektive hrvatske manjine u Srbiji i srpske manjine u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

"Vjerujemo da u novom razdoblju stvaranja pozitivnog ozračja u odnosima između dviju država i ova komponenta može imati jasnu poziciju i svoje ostvarenje, i u tom smislu ćemo nastaviti davati podršku da se to i ostvari", rekao je Žigmanov.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić ocijenila je kako je počelo zatopljenje odnosa između dviju država, što ne bi bilo moguće bez jasnih stavova hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na nama je da konkretnim koracima kažemo na koji način se može poboljšati položaj jedne i druge strane, jer obje države imaju isti cilj, a to su zadovoljni i lojalni građani, dodala je Vojnić.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo