glavna tema u mup-u / Puno je pobornika, ali i oponenata: Početkom sljedeće godine spajaju se specijalna i interventna policija

Image
Foto: Pixsell

Protivnici spajanja su uvjereni da se ovime neće promijeniti ništa

22.9.2020.
9:43
Pixsell
VOYO logo

Spajanje specijalne i interventne policije – koje bi moglo zaživjeti početkom sljedeće godine, kada se očekuje i reorganizacija cijeloga MUP-a – mjesecima je jedna od glavnih tema unutar MUP-a s mnoštvom pobornika, ali i oponenata, piše u utorak Večernji list.

I dok čelnici MUP-a tvrde da će se spajanjem dvije policijske jedinice, čiji bi djelatnici bili raspoređeni po policijskim upravama i nazvani po postrojbama iz Domovinskog rata, pridonijeti povećanju operativne sposobnosti, jačanje kapaciteta i sposobnosti za “prvi odgovor“u slučaju terorističkog napada te racionalizaciju rukovodećeg kadra, protivnici su uvjereni da se ovime neće promijeniti ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uštede će prije svega biti u smanjenju rukovodećeg kadra. Bit će pet zapovjednika manje jer u Splitu, Osijeku i Rijeci više neće biti zapovjednika i specijalne i interventne policije. A pod ATJ Lučko će potpasti zrakoplovna jedinica te ronilački centar na Malom Lošinju.

Ta će jedinica biti ono što i treba biti, elita, zadužena za posebne zadaće i situacije najvišeg rizika", objašnjava zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Alen Klabot, ujedno voditelj radne skupine koja radi na spajanju specijalne i interventne policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim spajanja specijalne i interventne policije, nova će reorganizacija MUP-a donijeti i ukidanje nekih policijskih postaja koje će – poput onih u Bujama, Buzetu, Čabru i Čepinu – postati ispostave, što će u konačnici također dovesti do smanjenja rukovodećeg kadra.

Male policijske uprave, kao što su na primjer požeško-slavonska ili virovitičko-podravska, a u kojima je manje ljudi, ali i kriminaliteta na području koje pokrivaju nego u, primjerice, postaji na zagrebačkoj Trešnjevci, neće se dirati, donosi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo