PROBLEMI UOČI SEZONE /

Pulska bolnica na mukama: 'Nedostaje nam liječnika, čak i ravnateljica dežura na hitnoj'

Bolnica je već otkazala dio pregleda za travanj i pacijente uputila liječnicima obiteljske medicine. No to je tek zakrpa koja će puknuti s ljetnom sezonom

5.4.2018.
18:46
VOYO logo

Hitni prijem Opće bolnice Pula grca u nedostatku kadrova. Liječnici su izmoreni. Neki rade na tri radna mjesta u istom danu. Stanje je toliko alarmantno da na hitnom prijemu dežura i sama ravnateljica bolnice, a uoči turističke sezone situacija bi mogla postati mnogo teža. 

Zbog predugog čekanja na liječnički pregled u Puli, mnogi pacijenti biraju kraći put – hitni prijem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Znali smo da ćemo čekati kod liječnika opće prakse dugo, prema tome išli smo na hitnu da bi došli što prije na red”, kaže nam pacijentica Nataša koju smo sreli u toj bolnici.

No hitni prijem je pretrpan a čak 60% pacijenata koje obrađuje nisu zapravo hitni slučajevi. Pulska bolnica od 2012. pokušava povećati broj liječnika no interesa za rad na hitnoj nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Onda smo de facto morali određene ambulante potkapacitirati odnosno smanjiti za 50% prijem pacijenata”, ističe Irena Hrstić ravnateljica OB Pula.

To u prijevodu znači da će se već predugo vrijeme čekanja na preglede udvostručiti a specijalistima svaliti na vrat još više posla.

“Mi s time nismo zadovoljni jer pati naš redovni posao praćenja pacijenata na odjelima”, mišljenja je pak dr. Filip Rozman kirurg iz spomenute bolnice.

Bolnica je već otkazala dio pregleda za travanj i pacijente uputila liječnicima obiteljske medicine. No to je tek zakrpa koja će puknuti s ljetnom sezonom. Pulska bolnica stoga traži da im se vrate specijalizanti rasuti po drugim hrvatskim bolnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ako bi se oni nama vratili i uspjeli bismo skupa sa njima i specijalistima popuniti u OHBP-u onda mislim da u svibnju već ne bi trebalo biti problema”, dodaje ravnateljica Hrstić.

Trajnije rješenje vide u povezivanju bolničke i van bolničke hitne službe. Bio je to dio prijedloga reforme zdravstva bivšeg ministra Daria Nakića, no reforma nije zaživjela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Onda biste imali kadar koji bi mogao rotirati za rad na terenu i za rad u ambulantama u bolnici tako da teoretski to može spasiti ne samo naš hitni prijem nego i ostale hitne prijeme”, pojašnjava Hrstić.

Ipak, u očekivanju efikasnog rješenja pulska bolnica poziva pacijente da se prvo jave liječniku obiteljske medicine kako bi hitni prijem imao više prostora za zbilja hitne slučajeve.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo