'OSTAVŠTINA' KORONAVIRUSA / Post-covid ambulante bit će ključne: Pulmolozi će u budućnosti imati pune ruke posla...

Image
Foto: Profimedia

Smatra da se možda radi o smanjenju patogenosti virusa, no odlučujući čimbenik je da su i najteže bolesni pacijenti nešto mlađi ljudi, koji ipak imaju blažu kliničku sliku

23.10.2021.
19:08
Profimedia
VOYO logo

U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) u Splitu u subotu je održano predavanje na temu Klinike bolesti covida-19, liječenju, prevenciji i važnosti cijepljenja, a liječnici su upozorili da će pulmolozi u budućnosti imati puno posla.

Ravnatelj KBC Split dr. Julije Meštrović rekao je kako se o Klinici Covida zna puno, no njima je u bolnici jako važno da su prikupili svoja saznanja vezano za covid-19 infekciju, da imaju svoje rezultate, koji su sukladni onim rezultatima koji se objavljuju i drugdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznio je i iskustva liječnika i pacijenata oboljelih od koronavirusa. "Danas govorimo o samoj kliničkoj slici, o težini kliničke slike, o liječenju, odnosno prevenciji i ponovno govorimo o važnosti cijepljenja", dodao je dr. Meštrović.

Za sada nema potrebe za dodatnim kapacitetima

Na novinarski upit komentirao je novi skok zaraženih koronavirusom u Splitsko-dalmatinskoj županiji u četvrtom valu epidemije kojih je danas 418, uz dvoje umrlih. Rekao je da su toliki broj bolesnika imali i ranije, naglasivši kako je najvažnije koliko u bolnici imaju najtežih bolesnika i koliko ih je na respiratoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SLUŽBENI PODACI /

Većina umrlih od koronavirusa proteklog tjedna nije bila cijepljena: Od njih 123, cijepilo ih se 30

Image
SLUŽBENI PODACI /

Većina umrlih od koronavirusa proteklog tjedna nije bila cijepljena: Od njih 123, cijepilo ih se 30

Ravnatelj splitskog KBC-a dr. Meštrović rekao je kako za sada ne moraju angažirati dodatne bolničke kapacitete, no uvijek je izazovan broj osoblja i medicinskih sestara koje trebaju skrbiti o corona  bolesnicima. Unatoč svemu ništa se neće mijenjati u redovitom radu bolnice jer je današnje stanje s brojem pacijenata nešto što su već imali ranije, dodao je.

Dr. Meštrović naglasio je da je 95 posto liječnika u bolnici cijepljeno ili preboljelo koronavirus, dok se ta brojka kod aktivnih medicinskih sestara, koje nisu na porodiljnom dopustu ili bolovanju, kreće do 90 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Infekcija koronavirusa i dalje će se širiti među populacijom, istaknuto je na predavanju, a šef Infektološke klinike KBC Split dr. Ivo Ivić upozorio je da su nam djeca posebno važna kao prenositelji infekcije odraslima koji nisu cijepljeni.

U svome izlaganju napomenuo je kako  liječnička iskustva potvrđuju ono što čitaju u znanstvenim člancima o covid-19 infekciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Govorio sam i o tome što je to u nastajanju te bolesti drugačije nego što smo viđali do sada u drugim infekcijskim bolestima; kako se to odražava na kliničku sliku te bolesti i zašto je ona ovako posebno teška. Odgovori na to su - da je ovo jedan novi uzročnik koji je na potpuno novi način napao naš imunološki sustav, sustav obrane i našu sposobnost zgrušavanja krvi", rekao je dr. Ivić.

Tendencija da se približimo brojevima od ovog proljeća

Liječnici u kliničkoj slici vide da su žestoka upala koja uništava pluća i povećano zgrušavanje krvi s raznim posljedicama zbog zgrušavanja, infarktima, embolijama, trombozama - dva glavna elementa kliničke slike bolesti covida 19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan, dr. Ivić je ponovno naglasio da imamo porast broja hospitaliziranih zbog toga što je mnogo necijepljenih ljudi u populaciji, procijenivši kako postoji tendencija da se približimo brojevima oboljelih od ovoga proljeća.

Anesteziolog dr. Božidar Duplančić koji radi u Covid jedinici intenzivnog liječenja KBC-a Split, novinarima je rekao kako su liječnici vidjeli da je klinička slika infekcije covid bolesti nešto blaža s obzirom da je virus zarazniji i lakše je dobiti infekciju. Smatra da se možda radi o smanjenju patogenosti virusa, no odlučujući čimbenik je da su i najteže bolesni pacijenti nešto mlađi ljudi, koji ipak imaju blažu kliničku sliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba spomenuti i da se 50 posto populacije u Hrvatskoj cijepilo dva puta, pa to ima najznačajniju ulogu u obliku kliničke slike ove infekcije. Posljedice covida-19 su brojne, jedna od njih je poremećaj dišnog sustava, tako da sam uvjeren da će pulmolozi u budućnosti imati puno posla. A i post covid ambulante će u budućnosti biti vrlo važni segmenti rada bilo koje zdravstvene ustanove, pogotovo KBC Split koji je jedina velika bolnica u čitavoj južnoj Hrvatskoj, i druga najveća bolnica u državi. Upravo naš centar pokriva čitavu južnu Hrvatsku", objasnio je Duplančić.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo