'sve je na premijeru' / Puljak za RTL Danas: ‘Butković je u kampanji rekao da je koncesija spremna, a sada je nema. To je njihova famozna vertikala’

Premijer Plenković koči razvoj grada Splita - poručio je to gradonačelnik Ivica Puljak. Zapelo je kaže na važnom projektu, a to je uređenje Žnjana.

1.11.2021.
19:55
VOYO logo

Iako je prije gotovo šest mjeseci raspisan natječaj za dodjelu koncesije, odluka još nije donesena, pa je Žnjan i dalje u pat poziciji, bez realiziranog projekta. Ministar Butković preko Twitera poručio je gradonačelniku Ivici Puljku da bezobrazno laže, a isto ponavljaju i u splitskom HDZ-u.

Splitski gradonačelnik Puljak bio je gost RTL-a Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako to po vama premijer blokira razvoj Splita?

Pa tako da šest mjeseci kasni sa donošenjem jedne jednostavne odluke. Ministarstvo je 10.5. najavilo da se se spremno, da su praktički sve poslali u Vladu. Šest mjeseci nakon toga nema nikakve odluke. Sad, je li je premijer blokira ili ne, on to jednostavno demantira. Ne znam zašto, to treba njega pitati. Ali to on može jednostavno demantirati tako da na sljedećoj sjednici vlade jednostavno donese tu odluku i ja ga pozivam da tu odluku donese u Split. Jer ja sam mu prije dva mjeseca pisao o raznim projektima i on na to pismo još nije odgovorio i na neki način mi se čini da on, namjerno ili ne, blokira razvoj Splita u ovom trenutku jer je taj projekt vrlo važan za razvoj Splita. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Butković vas je preko Twittera optužio da bezočno lažete o koncesiji na Žnjanu i da se jednostavno ne snalazite u upravljanju gradom. 

Ministar Butković se šest mjeseci prije kad je bila kampanja vozio u renou četiri s kandidatom HDZ-a i tada je rekao da je koncesija praktiči spremna te ej par dana nakon objavio da je koncesija spremna. Šest mjeseci nakon toga kad ga pitate on kaže sad će, a te koncesije nema. Mene su građani Splita odabrali da vodim Split u sadašnjosti i da razmišljam o budućnosti. I ako radi toga treba prozvati premijera da njegova administracija ne radi svoj posao, a zaista ne radi svoj posao jer je zakonski rok za donošenje koncesije 30 dana, a ne šest mjeseci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada ste vi zadnji puta razgovarali s resornim ministrom?

Pa prije nekoliko dana i prije par mjeseci. Svaki puta je najavljivao da je to spremno, da je to otišlo na vladu i da se to na Vladi praktički čeka da se donese. Ja zaista mislim da se taj važan projekt odblokira i da se počne raditi na njemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada kaže da je cijelo vrijeme pomagala Splitu, nabrajali su mnoge projekte - čvor Vučevica na A1, tunel Kozjak, mislite li vi da će sada kada ste vi na vlasti vlada sabotirati Split? 

Pa ja ne bih volio vjerovati u to. Ovo sada pokazuje da ima takvih naznaka, no ja ne bi želio vjerovati u to, Split je drugi grad po važnosti u Hrvatskoj i mislim da niti jedna Vlada, niti jedan premijer i niti jedan ministar ne bi trebao blokirati razvoj takvog grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po onome što vi sada kažete, to bi značio da kada su imali svog gradonačelnika iz redova HDZ-a protekle četiri godine da su onda pomagali Splitu?

Pa to je njihova famozna vertikala, to oni tako shvaćaju, no ja ne bih rekao da su baš pomagali. Zato su danas građani u Splitu izabrali mene za promjene tu vlast, da napravimo jedan drugačiji iskorak u razvoju grada i to smo i napravili. Zaista smo krenuli sa jednim drugačijim razvojem grada i to građani podržavaju, a na Vladi je da to ne koči. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, svejedno im je tko je na vlasti?

Pa trebalo bi biti tako, ja nisam baš siguran da je njima u njihovim glavama svejedno, ali trebalo bi biti. Jer, građani su izabrali novu vlast i novi smjer razvoja Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključni problemi Splita postoje već godinama; konkretno od trajektne luke do susjednog autobusnog kolodvora ako se to uopće može zvati kolodvorom?

Pa to je jedan od najvećih problema grada, izlaz iz trajektne luke. Tu ćemo mi uskoro pristupiti sustavnom rješenju, pripisati ćemo anketni natječaj za cijelo to područje, od kojih je prvi prioritet izlaz iz te luke. Postoje tu razni ideja, ali ono što treba napraviti jest naći jedno rješenje koje će biti dugoročno, koje neće spriječiti daljnji razvoj cijelog tog dijela grada, koji onda uključuje i Hrvatske Željeznice, i Hrvatske ceste i lučku upravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li izgledno da će se to napraviti s obzirom na odnose o kojima sada govorite?

MIslim da se to mora napraviti, mislim da nebi nitko kočio takvu jednu stvar. To se sigurno može napraviti za nekoliko godina i do kraja ovog prvog mandata,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To će vam sigurno biti teško s obzirom na to da sada nemate niti Vijeću, manjinska ste vlast, a iz HDZ vas pozivaju na nove izbore i za gradonačelnika i za Vijeće.

Pa ja sam njih pozvao da se sami raspuste i to je prvi puta u povijesti demokracije da jedna oporbena stranka kao što je sad HDZ mije htjela nove izbore za gradsko Vijeće. Nema razloga da se raspusti izvršna vlast jer mi za sada jako dobro funkcioniramo, a ovo Vijeće je bilo cirkus zadnjih nekoliko puta. Doduše zadnja sjednica je bila mirna kada se radio rebalans proračuna i mi smo sada manjinska vlast jer SDP nije naš partner u takvom smislu jer su nam okrenuli leđa i dogovarali se s Kerumom i HDZ-om i pokušali trgovat, a mi nećemo trgovat. MI ćemo mirne i čiste savjesti predlagati projekte koji su važni za građane Splita i na vijećnicina je tada hoće li ih podržati ili ne. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imate li spreman novi proračun?

Proračun završavamo ovih dana. Na njemu ćemo morati štedjeti zato što nam je HDZ ostavio neke dugove, ali isto tako će biti razvojni, neče patiti razvoj grada Splita To će biti jedan drugačiji proračun koji nije populistički i vrlo je iskren prema građanima. Ja se nadam da će ga vijećnici podržati, ako ga en podrže ići ćemo na izbore za novo gradsko vijeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo