ANALIZA / Puhovski: 'Ako bude prijevremenih izbora, najizglednija kombinacija je velika koalicija'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U komentaru za Vijesti.hr, politički analitičar kaže da je velika koalicija najizgledniji ishod potencijalnih izbora

5.9.2018.
10:00
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Proteklih nekoliko dana u javnom prostoru aktivno se diskutira o mogućnosti prijevremenih izbora. Tek je 5. rujna, a premijer Andrej Plenković već je dva puta u zadnjih tjedan dana kazao kako je HDZ spreman i za tu mogućnost.

Kako Vijesti.hr doznaju, o takvom se scenariju razmišlja ukoliko izbačeni HDZ-ovac Darko Milinović aktivira svoj saborski mandat te potencijalno ugrozi aktualnu saborsku većinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U komentaru za Vijesti.hr, ugledni politički analitičar Žarko Puhovski kazao je kako je kao ishod mogućih izbora najizglednija mogućnost - velika koalicija. 

Puhovski za Vijesti.hr: Ako idemo na izbore, velika koalicija je realna varijanta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Raspuštanje Sabora možemo imati tek u ranom listopadu, što znači da do izbora ne mogu doći prije ranog studenog. Problem je u tome što ne znamo možemo li vjerovati ispitivanjima javnog mnijenja. Ako su iole točna, nakon tih izbora realna varijanta morala bi biti velika koalicija. Ne jer ja to želim, nego ako Živi zid bude iole jak, u Sabor će dovesti dvoznamenkasti broj zastupnika. Oni su nesposobni i nevoljni za bilo kakvo koaliranje, MOST se dvaput osramotio kao koalicijski partner, tako da HDZ-u ostaje pokušaj balansiranja sa 76, 77 ruku, što smo imali dosad - ili velika koalicija.

Problem je u tome što g. Plenković, ako razmišlja o raspisivanju izbora, mora i u tu varijantu uzeti u obzir kao moguću, a nema s kime razgovarati na drugoj strani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nejasno je tko može govoriti u ime SDP-a, čini mi se da izbori u ovom trenutku nisu toliko vjerojatno kao što se u javnosti govori, tim više što imamo veći broj neovisnih zastupnika u Saboru nego što je to ikad bio slučaj, povećava se bazen iz kojeg Plenković i njegovi mogu izvlačiti zečeve iz rukava i osiguravati si daljnju podršku. To mi se čini i bliže od izbora, pogotovo kad se uzme u obzir to da Plenković nije siguran u kojoj mjeri kontrolira stranku. Naravno, to bi značilo da će se vladajuća većina baviti krpanjem same sebe, a ne nekakvim strategijama. To, nažalost, ne bilo ništa novo", rekao je Puhovski za Vijesti.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo