ANALIZA U RTL DIREKTU / Puhovski o Sanaderu: 'Za društvo je strašno važno da je on osuđen, makar i s takvim zakašnjenjem'

Puhovski smatra kako se ne može reći da je presuda Sanaderu i presuda cijelom HDZ-u

4.4.2019.
22:46
VOYO logo

Bivši premijer i bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader stigao je u remetinečki zatvor na odsluženje šestogodišnje kazne nakon što mu je istog dana Vrhovni sud povisio kaznu u aferi Planinska, a Županijski sud za njim izdao dovedbeni nalog. 

Mnogi se pitaju s obzirom na to koliko se dugo čekalo presudu, ali i ostale procese koji su protiv njega u tijeku, je li riječ o pravdi, hoće li se presuda uopće održati, kao i kako sve to utječe na državu i društvo - što su sve teme koje je u razgovoru s političkim analitičarem Žarkom Puhovskim u RTL Direktu pretresao Zoran Šprajc

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sanader je već bio dvaput pravomoćno osuđen i onda je Ustavni sud ukinuo te presude, ne možemo znati da se to neće opet dogoditi. Strašno važnim mi se čini da se vidi da i ljudi iz najvišeg ešalona mogu biti kažnjeni i to je za društvo strašno važno, pa makar i s takvim groznim zakašnjenjem'', kazao je Puhovski.

No, mnogi imaju primjedbe na visinu kazne, a on na to kaže kako se ''zaboravlja da pravosuđe ne smije djelovati demokratski – ono ne djeluje tako da zadovoljava većinu ljudi, nego djeluje u ime koncepta pravde. Radi li se ovdje o zaista pravednoj presudi, to su stvari o kojima treba raspravljati, ali to je za stručnjake''.

'Presuda Sanaderu nije presuda i cijelom HDZ-u'

Neki su se već požurili preslikati osudu Sanadera na cijelu stranku, no Puhovski upozorava da se ''ne može se reći da je ovo presuda i cijelom HDZ-u. Stranka ima 200.000 ljudi, ona jest bila na optuženičkoj klupi i nakon toga nije, kad je bila osuđena, tako loše prošla na izborima. HDZ je odgovoran utoliko što s time nije nikad jasno raščistio''.

Image

Ivo Sanader osuđen na zatvor! Poručio je kako je sve ovo obična predstava pa sjeo u auto i krenuo prema Remetincu

Image

Ivo Sanader osuđen na zatvor! Poručio je kako je sve ovo obična predstava pa sjeo u auto i krenuo prema Remetincu

Puhovski Sanadera smatra i najboljim hrvatskim premijerom, ali i upozorava: ''On je bio odličan premijer koji je doista napravio neke obrate u hrvatskoj politici: s HDZ-om, s hrvatskom politikom, u odnosu spram Europske unije, u odnosu spram manjina, u odnosu spram javnosti – bio je šarmantan, obrazovan i tako dalje''.

''Međutim, cijena koja je za to plaćena bila je ova: kineska poslovica kaže – tko hoće mačku, mora uzeti rep. Taj rep Sanaderov je bio dosta težak i ružan i sad nas je opalio po glavi jer se pokazalo da smo ga mi ili većina nas izabrali za vođu nacije u jednom razdoblju''.

A s obzirom na dobar odnos koji Puhovski ima s bivšim glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem koji je pokrenuo slučajeve, ali se kroz vrijeme postavljalo mnogo pitanja - uključujući i ono je li zagrabljeno preširoko, Puhovski kaže: ''To su stvari pravne taktike – meni se čini da je Bajić na taktičkoj razini bio spreman i na koncu će se brojiti poginuli. Neke stvari, pogotovo pitanje trajanja je nešto što ne ovisi o sucu ili Bajiću, ono ovisi o potpuno nevjerojatnim stvarima koje postoje u hrvatskom pravosudnom sustavu pri čemu su odvjetnička otezanja drugorazredna stvar''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A gdje smo danas - 10 godina nakon što je sve započelo? ''Bojim se da 10 godina kasnije nismo manje koruptivna država, da se prihvatilo da treba biti malo oprezniji, ali i ne mislim da se to samom kaznenom politikom može učiniti, to je pitanje prije svega percepcije politike'', zaključio je Puhovski. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo