'Tamo bi htjeli i ovce i novce' / Puhovski kritizirao Penavu uoči Kolone sjećanja, a ima i prijedlog za njega: 'Ponaša se kao da mu je Vukovar OPG'

Image
Foto: Davor Javorović/Pixsell

Puhovski je povukao usporedbu s istupom Mire Bulja u Hrvatskom saboru

27.10.2023.
15:13
Davor Javorović/Pixsell
VOYO logo

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izazvao je pažnju najavom da će ove godine Kolonu sjećanja predvoditi pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), kao i plakatom na kojem se ističe slovo "U". Penava je također poručio onima koje to smeta, da ne dolaze. To je za N1 komentirao i politički analitičar Žarko Puhovski. "Riječ je o čovjeku koji je privatizirao Vukovar i ponaša se kao da je njegov gazda, kao da mu je Vukovar OPG. I to radi već dugo", kaže Puhovski. "Najprije je svoju funkciju interpretirao kao grobljonačelnik jer se većinom bavio mrtvima, a sad želi svjetonazorski zaustaviti od dospijeća u Vukovar sve koji su nepodobni, kojima smeta 'Za dom spremni'. Drugim riječima, Penava je falsificirao Ivana Gorana Kovačića pa je umjesto poziva 'Nitko da ne dođe, do prijatelj drag' proklamirao novu verziju “Nitko da ne dođe, do ustaša drag”, kazao nam je Puhovski.

Image
BURNE REAKCIJE /

Grbin: 'Penava si je zamislio da je on Vukovar', Benčić: 'Nitko nikome ne može zabraniti da dođe'

Image
BURNE REAKCIJE /

Grbin: 'Penava si je zamislio da je on Vukovar', Benčić: 'Nitko nikome ne može zabraniti da dođe'

I ovce i novce

Puhovski je povukao usporedbu s istupom Mire Bulja u Hrvatskom saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je primitivno kao i ono što je napravio Miro Bulj, ali Penava je gori jer kontrolira nešto što je proglašeno svetim mjestom u hrvatskoj političkoj zajednici, to je mjesto pijeteta. A za takva mjesta od 15. stoljeća postoje dvije zabrane, a to je da na njima nema oružja i vojske te da nema zabave. Za Vukovar to ne vrijedi, tamo bi htjeli i ovce i novce.”

“Dio je to predizbornih priprema i Penava sad ispituje koliko može ići s HDZ-om, a da ga i dalje žele kao koalicijskog partnera”, tvrdi Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O mogućoj reakciji HDZ-a kaže:

“Ne znam što će HDZ. Pupovac je napravio najviše, čak i više što se moglo očekivati, kad je rekao da bi bio spreman na suradnju s Domovinskim pokretom. Oni njega neće.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Od Sinja do Obrežja, svi pričaju o seoskoj straži koju predlaže Bulj. Kako bi izgledala i čime bi bili naoružani paravojni stražari?

O plakatu

Što se samog plakata tiče, za Puhovskog dileme nema - trebao bi biti zabranjen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Barem bi ga trebao razmotriti DORH. Ali, na kraju, ispast će da stradavaju klinci koji pjevaju ustaške pjesme, a oni koji rade ozbiljne stvari su izvan organa represije”, naglasio je Puhovski.

Vjeruje da bi se situacija promijenila na bolje kad bi sportaši koje se “bodri” takvim pjesmama reagirali poput njemačkog tenisača Alexandera Zvereva, koji je na ovogodišnjem US Openu zatražio od suca da se izbaci navijača jer je pjevao njemačku himnu na način kao u Hitlerovo vrijeme (“Deutschland über alles”).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kad to naprave Modrić, Perišić ili Dalić, moći će se utjecati na javnost… i kad ćemo imati neku vrstu političkog pluralizma unutar reprezentacije, kao što je to bio slučaj s najboljom njemačkom reprezentacijom, onom iz 1974., a najbolji primjer su desno orijentirani Beckenbauer i lijevo orijentirani Breitner. Dok kod nas to ne bude, nikakve pomoći”, kaže Puhovski koji Penavi predlaže:

“Mogao bi zatražiti da mu se prezime promijeni u Punava pa da se bolje poigrava s tim “U.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo