slučaj nestale sirijke / Pučka pravobraniteljica: 'Sutra otvaramo ispitni postupak, tražit ćemo od MUP-a detaljne podatke'

Načelnik PU Karlovačke i pučka pravobraniteljica za RTL Danas su komentirali slučaj nestale Sirijke

23.9.2018.
19:00
VOYO logo

Ličko senjska policija demantirala je optužbe Sirijca koji ih je okrivio za nestanak petogodišnje kćeri. On tvrdi da su ga po ulasku u Hrvatsku policajci odvojili od 5-godišnje djevojčice, i vratili u BiH

Otac je u apelu na društvenim mrežama ustvrdio da se navodni incident dogodio u selu Smoljanac u blizini Plitvičkih jezera. Policija je potom u priopćenju, navodeći niz činjenica zaključila da o cijelom slučaju ne znaju ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve se dogodilo prije 11 dana kada je iz Bihaća preko Plještice sa skupinom migranata stigao u Hrvatsku.

Policija i dalje provjerava istinitost ove priče

U međuvremenu, nema novih informacija s terena. No, policija i dalje provjerava istinitost ove priče. Načelnik PU Karlovačke, Darko Bratić u razgovoru s RTL-ovim reporterom Borisom Miševićem rekao je kako policija provjerava svaku prijavu takvog i sličnog karaktera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li upoznati sa slučajem Sirijca koji je izgubio kćer? 

Jesam, ali samo s onime što su napisali mediji. Sutra ćemo otvoriti ispitni postupak, pitati MUP za više podataka, i nakon toga ćemo biti pametniji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li bilo slučnih slučajeva u prošlosti? 

Dosad nismo zaprimali pritužbe ovakvog tipa, ali smo zaprimili više pritužbi migranata na postupanje hrvatske policije, imamo otvoren relativno velik broj predmeta, u kontaktu smo s MUP-om i DORH-om, kad ćemo imati više informacija, onda ćemo više pričati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policijski načelnik kaže da se takve optužbe svaki put odbace, točnije pokaže se da one nisu utemeljene. Što vi kažete na to? 

Nama su također u mnogim predmetima odgovarali da odbacuju takve pritužbe i da se oni ne služe nasiljem. U dva godišnja izvješća već smo pisali i hrvatskom Saboru. MUP stalno govori da u njihovim evidencijama nisu zabilježena takva postupanja, no još nismo vidjeli dokaze o učinkovitoj istrazi, na koje su načine došli do saznanja, koje su to evidencije. Govorilo se i o termoviziji kao jednom od načina na koji bi se moglo utvrditi što se dogodilo u nekom konkretnom slučaju na granici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetili ste vladu na svoje izvješće za prošlu godinu, dali ste 231 preporuku za bolji život građana, upozorili ste na nezaposlenost na trend iseljavanja, na pomoć koja je potrebna mnogim potrebitim građanima. Je li netko iz Vlade odgovorio i kako? 

Vlada je ponudila svoje mišljenje na izvješće objavljeno u svibnju. Nakon toga je održana sjednica Odbora za ljudska prava na kojoj se razgovaralo o tim preporukama. Imamo informacije da li se provode ili se ne provode neke mjere. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko ste zadovoljni? 

Jako teško je to pratiti, to su tek mjere koje se poduzimaju nakon izvješća za 2017. godinu, znamo da je za 2016. ispunjeno oko 40 posto tih preporuka. Ove godine smo otišli korak dalje i svim nadležnim državnim tijelima poslali dopise tražeći da nas informiraju o tome kako gledaju na preporuke, koji je njihov stav, koje aktivnosti planiraju poduzeti. Izvješće ima preko 50 različitih tematskih poglavlja o suzbijanju diskriminacije i zaštite ljudskih prava u RH. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tražili ste od ministra da smanji PDV na plin i ogrjev, što mislite hoće li to učiniti? 

Koliko sam saznala iz medija ovaj tjedan, do toga nije došlo, vidjet ćemo povratnu informaciju koju očekujemo početkom listopada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenija je uvela pravo na pitku vodu u svoj Ustav, sutra na sličnu temu i vi otvarate jedan okrugli stol, je li vrijeme da Hrvatska mijenja Ustav? 

Ako se to dogodi, mislim da je jako važno da tom prilikom i pravo na vodu bude dio zajamčenih ljudskih prava, kako bi svi građani bez obzira na status, imali zajamčenu minimalnu količinu vode potrebnu za život, ali i da se voda zaštiti od moguće privatizacije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo