PTIČJA GRIPA U HRVATSKOJ: / Danas će eutanazirati perad, zabranjeno kretanje vozila, osoba i životinja

Image
Foto: PIXSELL/Ilustracija, Robert Anic

Iz Ministarstva poljoprivrede rano jutros su javili kako se u malom izoliranom mjestu uz rijeku Dravu pojavio virus ptičje gripe, no kako nema opasnosti za širenje virusa.

30.12.2016.
7:54
PIXSELL/Ilustracija, Robert Anic
VOYO logo

U mjestu Križnica u Virovitičko-podravskoj županiji na jednom obiteljskom gospodarstvu utvrđena je ptičja gripa soja H5N8 od koje je uginulo svih 15 komada domaće peradi (kokoši, patke, pilići), javlja Ministarstvo poljoprivrede.

Izolirano selo

Križnica je izolirano selo na lijevoj obali Drave gdje ukupno 22 mala gospodarstva ekstenzivno drže perad, koju uzgajaju za vlastite potrebe. Selo je posve izolirano rijekom Dravom i državnom granicom i nema opasnosti od prenošenja i daljnjeg širenja virusa, ali je nužno provesti sve mjere opreza, kažu iz resornog ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede odmah je poduzela sve mjere izolacije naselja te je u zaraženom području već uspostavljena zabrana kretanja osoba, životinja i vozila. Pristup je moguć samo preko visećeg pješačkog mosta i preko skele na rijeci Dravi, što osigurava policija.

Procjena vrijednosti i eutanazija

Danas od 9 sati u cijelom selu Križnica provodit će se eutanazija peradi. Istodobno će veterinarski inspektori na svakom gospodarstvu obaviti i procjenu vrijednosti eutanazirane peradi kako bi se vlasnicima isplatilo obeštećenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo