PSEUDOPOVJESNIČARI STVARAJU NOVU POVIJEST HRVATSKE: / 'Danas se i dalje izjednačavaju antifašistički pokret i ustaški pokret, žrtve i koljači'

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Ognjen Kraus smatra da se ne smije dozvoliti izjednačavanje ustaštva i antifašizma

9.11.2019.
21:23
Josip Regovic/PIXSELL
VOYO logo

Na skupu sjećanja na Kristalnu noć i nacistički pogrom Židova u Njemačkoj i Austriji 9. studenoga 1938., predsjednik Koordinacije židovskih općina RH Ognjen Kraus rekao je danas u Zagrebu da se želi pokloniti svim žrtvama rasnih zakona i poručio kako se ne smije dozvoliti izjednačavanje ustaštva i antifašizma. Skup sjećanja organizirala je Antifašistička liga Republike Hrvatske na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma.

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Tu smo, ističe, da se sjetimo Kristalne noći, da se poklonimo svim žrtvama rasnih zakona, da ne dozvolimo izjednačavanje ustaštva i antifašizma i da upozorimo na opasnost od ksenofobije i nacionalizma, koja je pred vratima. Kraus je upozorio na porast antisemitizma u Europi - u njemačkom gradu Halle prije mjesec dana nacisti su oružjem napali sinagogu tijekom velikog židovskog blagdana Jom Kipura, a slični događaji bilježe se i u drugim gradovima i zemljama Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ĐAKIĆEV ODBOR ZA VETERANE NE ŽELI DA DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE VIŠE BUDE BLAGDAN: /

'Umjesto toga možemo uvesti jedan drugi'

Image
ĐAKIĆEV ODBOR ZA VETERANE NE ŽELI DA DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE VIŠE BUDE BLAGDAN: /

'Umjesto toga možemo uvesti jedan drugi'

Stvaranje nove povijesti i rehabilitacija NDH

Ustvrdio je da u Njemačkoj i Austriji, kao ni u bilo kojoj zemlji zapadne Europe, nije moguće relativizirati ili negirati postojanje koncentracijskih logora smrti te izjednačavati žrtve nacizma i antifašizma, sila osovine i savezničkih snaga, ali da je takvo negiranje moguće u Hrvatskoj. "Danas se i dalje izjednačavaju antifašistički pokret i ustaški pokret, žrtve i koljači. I dalje pseudopovjesničari stvaraju novu povijest Hrvatske, rehabilitiraju NDH. S druge strane izmišljaju zločine, a predsjednica traži da se ponovno prebroje žrtve koncentracijskog logora smrti Jasenovca. Zašto?", upitao je Kraus.

Hrvatsku stvarnost nazvao je sramotnom te istaknuo konkretne slučajeve u Hrvatskoj poput mijenjanja povijesti ustaškog dječjeg logora u Sisku i Jasenovcu, tumačenjem kako su to bila prihvatilišta gdje su brinuli za djecu, te sudjelovanja najviših državnih dužnosnika na komemoraciji za žrtve totalitarnih sistema na groblju gdje su stradali pripadnici ustaške i njemačke vojske. Podsjetio je i na brojna obilježja NDH i nacističke njemačke i napise mržnje prema drugima i drugačijima koji se mogu vidjeti diljem Hrvatske, na fizičke napade te na inicijativu ukidanja obilježavanja Dana antifašističke borbe kao državnog praznika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šutnja o današnjem danu

"Danas u Hrvatskoj ni na jednoj televizijskoj i radijskoj emisiji nije spomenut današnji dan. Događaj koji je od svjetskog značaja i koje zapravo označuje početak Holokausta, odnosno Shoe i začetak Drugog svjetskog rata, nečega najgorega u povijesti čovječanstva. Čak ni u emisiji 'Na današnji dan'", rekao je Kraus. U Kristalnoj noći živote je izgubilo više od 1300 osoba, razoreno je ili teško uništeno 1400 sinagoga i više od polovice zgrada židovskih općina u Njemačkoj i Austriji te je opustošeno 7500 trgovina. Idućeg dana, 10. studenog, u koncentracijske logore odvedeno je više od 30.000 muškaraca, podsjetio je.

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma na godišnjicu Kristalne noći u organizaciji Antifašističke lige Republike Hrvatske, obilježeno je uz kulturno-umjetnički program na Trgu žrtava fašizma. Zbor "Lira" otpjevao je tradicionalnu židovsku pjesmu "Ose Šalom", a glumac Vilim Matula čitao je iz "Hane" Oskara Daviča. Na obilježavanju su, između ostalih, prisustvovali pučka pravobraniteljica Lora Vidović, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, izraelski ambasador Ilan Mor i aktivistica Rada Borić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo