Većina u glavnom gradu /

Prvo se načulo, sad je Glasovac potvrdila, Možemo! i SDP dogovorili koaliciju u Zagrebu. Zna se i ono što nije potvrdila

Sad je jasno i hoće li SDP prihvatiti mjesto predsjednika Gradske skupštine, kao i tko će to biti

14.6.2021.
20:40
VOYO logo

Potpredsjednica SDP-a Sabina Glasovac kazala je u ponedjeljak da je Predsjedništvo te stranke prihvatilo nacrt programske suradnje s platformom Možemo! i partnerima u Zagrebu, istaknuvši da će se do srijede, kada se očekuje potpisivanje sporazuma, dogovoriti još neki detalji. 

"Jednoglasno smo prihvatili nacrt sporazuma o programskoj suradnji i uspostavljanja većine u Skupštini Grada Zagreba. Nakon ovoga slijedi peglanje nijansi", kazala je Glasovac novinarima nakon sjednice stranačkog Predsjedništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nacrtu sporazuma, koji će prema riječima zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića biti dostupan javnosti, nalazi se 28 točaka o programskoj suradnji između platforme Možemo! i partnera s jedne strane i SDP-a s druge, kojom će se osigurati većina u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. 

Iz platforme Možemo! doznaje se da će se o prihvaćanju nacrta sporazuma stranačka tijela raspravljati u utorak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasovac je kazala da će u narednim danima, pregovarački tim još “peglati detalje sporazuma”, no izrazila je uvjerenje da će on biti potpisan u srijedu, kao i da će se na konstituirajućoj sjednici Gradske skupštine formirati većina. 

Iako je potvrdila da je podjela funkcija u Gradskoj skupštini, među kojima je i onda predsjednika Skupštine, dio nacrta sporazuma, Glasovac nije potvrdila da će SDP-ov Joško Klisović biti potpredsjednik Skupštine. 

“Ne mogu to reći u ovom trenutku. Način funkcioniranja Skupštine je definiran nacrtom, ali sigurno je da je Joško Klisović jedan od najozbiljnijih kandidata za to mjesto. On je bio naš kandidat za gradonačelnika, ne vidim razloga da ne preuzme svoju odgovornost i u Skupštini, neovisno o kojem se mjestu radilo”, kazala je.

Najavila je da je SDP-u bilo bitno da se u sporazumu nađu točke o transparentnom i kontroliranom Gradskom proračunu, uspostavljanju građanskog odgoja i obrazovanju po uzoru onoga koji je uveden u Rijeci, kao i skrb o najmlađima u predškolskom odgoju i obrazovanju, kao i neki infrastrukturni projekti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko sati ranije s tom informacijom, tada još neslužbeno, izašao je Večernji list, kao i o tome da su u SDP-u odlučili prihvatiti mjesto šefa Skupštine Grada Zagreba što je funkcija koja bi trebala pripasti Jošku Klisoviću.

Neslužbeno se može čuti i da su Tomislav Tomašević i njegov tim, te šef SDP-a Peđa Grbin i član Predsjedništva SDP-a Ivan Račan dogovorili potpisivanje koalicijskog sporazuma u kojemu će se naći i pobrojana sva obećanja koja obećavaju ispuniti u idućem mandatu u kojemu će zajedno vladati Zagrebom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo su usvojeni prijedlozi SDP-a

Kako su programi Možemo! i SDP-a dosta kompatibilni, oko tri se petine programskih obećanja nije ni trebalo usuglašavati, ali će se zato u sporazumu naći neke stvari za koje se zalagalo samo Možemo!, kao i neke za koje SDP traži da se ispune u iduće četiri godine.

Ispune li dio tih obećanja na traženje SDP-a, Zagreb bi trebao imati poticaje za nove IT tvrtke koje će se otvarati u Zagrebu i koje će uključivati poduzetnike za rješavanje problema grada. Dobit će i antikorupcijsku platformu "Zviždač", na čemu je također inzistirao SDP, a putem koje bi se, online, moglo prijavljivati sve nezakonitosti u radu gradskih poduzeća, a po pitanju javnih natječaja i javne nabave.

Image
RASPRAVA U STRANCI /

SDP u dvojbi – koalicija ili projektna suradnja s Možemo: 'Nismo u poziciji da nešto tražimo niti da uvjetujemo'

Image
RASPRAVA U STRANCI /

SDP u dvojbi – koalicija ili projektna suradnja s Možemo: 'Nismo u poziciji da nešto tražimo niti da uvjetujemo'

Među zahtjevima SDP-a je i obećanje da se svi prihodi od gradske imovine troše isključivo za održavanje gradske imovine, odnosno da se troše na daljnje projekte koji se tiču gradske imovine, ali i uvođenje sustava gradske riznice što je bilo jedno od glavnih SDP-ovih obećanja za vrijeme izborne kampanje, a čime bi se, drže u SDP-u, uvela i transparentnost gradskog proračuna.

Večernjakovi izvori iz SDP-a kažu i to da se tražilo i da se u sporazumu točno precizira vrijeme, odnosno rok u mandatu do kojeg bi se spomenuta obećanja trebala realizirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj dogovora o realizaciji ovakvih i sličnih projekata na kojima inzistira SDP ključni je korak prema tomu da se pokuša stranku koja je u koaliciji s Možemo! daleko slabiji partner, koliko je to moguće, učiniti vidljivom i prepoznatljivom.

Sudbina Klisovića i Račana

Većina vodstva SDP-a i ranije je bila sklonija ulasku u koaliciju nauštrb programske suradnje u Skupštini tvrdeći da građani teško razumiju razliku, a većina ih je bila za to da šef Skupštine, ako Možemo! bude inzistiralo da ta funkcija pripadne SDP-u, bude Klisović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio vodstva SDP-a, navodi se dalje u članku, drži i da je Klisović i idealan kandidat za novog šefa zagrebačkog SDP-a, kojega će se morati izabrati do kraja godine s obzirom na to da SDP, prema Statutu, planira održati unutarstranačke izbore za lokalne organizacije u roku od pola godine od održavanja lokalnih izbora.

Ima i onih koji smatraju da je tek četvrta pozicija koju je u bici za gradonačelnika Zagreba Klisović osvojio, loša startna pozicija da bi vodio zagrebački SDP, kao i onih koji drže da je zbog toga i došlo do raspuštanja kompletnog članstva zagrebačkog SDP-a prošle subote s obzirom na to da je smanjenje članstva i primanje samo "dobro probranih" po nekima jedini način da ta organizacija izabere Klisovića za svog šefa.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo