RECENZIJA: FRENKIE /

Prvih deset godina punkerski bijesnog repera iz Tuzle

Image
Foto: Promo fotke

Nekoliko dana uoči izlaska, preslušali smo "Reexperience", novi album/kompilaciju tuzlanskog repera Frenkieja

11.11.2015.
9:24
Promo fotke
VOYO logo

FRENKIE: Reexperience (Menart)

"Reexperience" nije, kako se najavljivalo, novi album Frenkieja, već nešto puno više - izdanje zahvaljujući kojem smo dobili priliku procijeniti koliko se "najbrži reper Balkana" mijenjao i razvijao kroz godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o kompilaciji sastavljenoj od nekoliko novih pjesama te presjeka karijere započete 2005. albumom "Odličan CD" na kojem nam je, više od bilo koga na ovim prostorima, dokazao koliko sličnosti imaju rap i punk. Stihove čijeg se bijesa i nezadovoljstva ne bi posramili ni The Clash, izgovarao je punkerski brzo, što mu je donijelo i ponajbolju pjesmu ex-yu hip-hopa, duet s Edom Maajkom "Hajmo ih rušit".

Na "Reexperience" se s debija našla i "Izgubljeni snovi", duboko emotivan oproštaj od "druga kojeg je uzela droga", a sample preuzet iz "Balade" Indexa potvrdio je da je Frenkie glazbenom istraživanju i "spajanju nespojivog" jednako sklon, ako ne i skloniji od "legendarnog glavonje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je postalo još jasnije na  narednim albumima pa je, primjerice, "gori MMF, gori Babilon" repao preko klasičnog dub beata, a u "Tebi" uspio izbrisati granice između sevdaha i hip-hopa. "DNA", suradnja s producentom Billainom, odvela ga je i u drum'n'bass, zbog čega je stvarno nemoguće predvidjeti što nam Frenkie priprema u budućnosti.

Nove stvari poput aktualnog singla "Gdje god su moji ljudi" i "Raise", za glazbenu su podlogu uzele nešto nalik jugoslavenskoj pop tradiciji, dok "Film" i "Noćna smjena podsjećaju na radove Tihomira Popa Asanovića i drugih ovdašnjih funk pionira.

Vrijedi istaknuti da sve one s lakoćom mogu izdržati usporedbu s "best of" dijelom ovog izdanja, a u slučaju autobiografske "Noćne smjene" ga čak i nadmašiti.

Tekstualno, Frenkie i dalje spada među rijetke čiji stihovi tjeraju na razmišljanje, posebno jer se s njegovim tmurnim prikazom rodne grude tako savršeno mogu poistovjetiti stanovnici bilo koje od nekadašnjih bratskih republika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon preslušavanja "Reexperiencea" postaje kristalno jasno koliko je toga dobroga Frenkie napravio u ovih 10 godina, a zahvaljujući skladbama koje čujemo prvi put, i da nema namjeru posustati!

Ocjena: 9,5/10

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo