PRVI PUT OVE GODINE: / Izdan najviši stupanj opasnosti od nevremena, provjerite gdje će biti najgore

Image
Foto: Foto: PIXSELL /Istramet/DHMZ

Meteoalarm je izdao i narančasto upozorenje za područje Karlovca i Rijeke te cijelu Istru zbog grmljavinskog nevremena.

8.6.2018.
10:29
Foto: PIXSELL /Istramet/DHMZ
VOYO logo

Prvi put ove godine izdan je treći i najviši stupanj opasnosti za opasne vremenske prilike za dijelove Hrvatske. Znači to vjerojatnost od 15 posto za pojavu vrlo ekstremnih vremenskih pojava u nekim područjima, a upozorenje se odnosi do subote u 6 sati, javlja Neverin.

Nakon što je jučer velika količina kiše potopila Istarski ipsilon, nevrijeme se i dalje ne smiruje. IstraMet javlja da je do sada u Istri zabilježeno oko 20.000 munja te da ogromne oborine stižu u Istru s jugozapada. U samo nekoliko sati premašena je količina kiše koju se inače može očekivati tijekom cijelog mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prognoza Istrameta za danas kaže da će na poluotoku biti djelomice sunčano i nestabilno vrijeme uz veliku mogućnost pojave izoliranih grmljavinskih pljuskova, a na moru neverina, naročito u noći i prijepodne. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak, uz jači razvoj oblaka na moru zapadne Istre može biti prolazno jakog zapadnjaka i sjeverozapadnjaka. Predviđa se mogućnost nastanka novih snažnih izoliranih grmljavinskih ćelija, naročito tijekom subote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meteoalarm je izdao i narančasto upozorenje za područje Karlovca i Rijeke te cijelu Istru zbog grmljavinskog nevremena. Lokalno će biti izraženiji pljuskovi s grmljavinom praćeni kratkotrajno pojačanim vjetrom. Moguće su i pijavice. Najjači udar vjetra bit će više od 55 km/h, a vjerojatnost grmljavine je veća od 70 posto. Meteorolozi upozoravaju da tamo svi trebaju biti spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu, stoji u upozorenju Meteoalarma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U cijeloj će zemlji danas biti djelomice sunčano i nestabilno te vrlo toplo i vruće. Uz jači razvoj oblaka mjestimične kiše i pljuskova praćenih grmljavinom bit će već ujutro na sjevernom Jadranu, zatim u zapadnim predjelima unutrašnjosti, dok će se prema večeri proširiti i na ostatak zemlje. Moguće je izraženije grmljavinsko nevrijeme. Vjetar u unutrašnjosti većinom slab. Na Jadranu će puhati uglavnom umjereno jugo koje će najprije na sjevernom dijelu okretati na sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka od 26 do 31, na istoku zemlje moguće i do 34 °C.

Slično će biti i sutra: promjenjivo oblačno, povremeno uz kišu i pljuskove praćene grmljavinom, a lokalno jače grmljavinsko nevrijeme najizglednije je na istoku i jugu zemlje. Vjetar na kopnu slab do umjeren sjeveroistočni i istočni, na Jadranu umjeren sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 15 do 20, a najviša dnevna uglavnom između 23 i 28 °C, javlja DHMZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo