'Break Free' /

Prvi ovakve vrste u Hrvatskoj: masovnom biciklističkom vožnjom kroz Zagreb počeo val klimatskih prosvjeda

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

'Break Free from fossil fuels' globalni je pokret kojim se ukazuje na potrebu hitnog i bezpogovornog prestanka korištenja fosilnih goriva.

12.3.2017.
16:48
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo
Image

Biciklisti organizirano krenuli u vožnju kroz Zagreb i najavili val klimatskih prosvjeda

Image

Biciklisti organizirano krenuli u vožnju kroz Zagreb i najavili val klimatskih prosvjeda

Greenpeace Hrvatska, Sindikat biciklista i Zelena akcija u danas je organizirala 12. masovnu biciklističku vožnju kroz Zagreb s ciljem osvještavanja što većeg broja građana i vladajućih o održivim oblicima kretanja i zaustavljanju klimatskih promjena.

Ovo je prvi veliki klimatski prosvjed u Hrvatskoj, kojim započinje val povezanih događanja u ostatku svijeta pod kapom pokreta “Break Free” i poziva se što veći broj građana i građanki da se pridruže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Break Free from fossil fuels” globalni je pokret kojim se ukazuje na potrebu hitnog i bezpogovornog prestanka korištenja fosilnih goriva. U više od 40 zemalja na 6 kontinenata održat će se niz mirnih prosvjednih akcija, kojima se zahtijeva svijet oslobođen od fosilnih goriva te prijelaz prema sigurnoj i održivoj energetskoj budućnosti za sve.

Organizatori očekuju masovni odaziv biciklista u Zagrebu, a vožnja će biti pogodna za sve dobne skupine i nije natjecateljskog karaktera, već joj je svrha pokazivanje mnogobrojnosti podržavatelja ovakvog gradskog prijevoza. Snimke iz Zagreba bit će prikazane u svim svjetskim medijima koji izvještavaju o “Break Free” pokretu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 “Vlade i korporacije još uvijek potiču korištenje fosilnih goriva koja uzrokuju promjenu klime pogubnu za buduće generacije, zagađuju okoliš, štete zdravlju i dovode do kršenja ljudskih prava. Tražimo hitan prijelaz s ugljena, nafte i plina na obnovljive izvore energije.”, izjavila je Marija Tomac iz Greenpeace Hrvatska. Povorka će se nakratko zaustaviti ispred zgrade HEP-a, kako bi se pozvalo na prelazak ka obnovljivim izvorima energije i iskorištavanju blagodati Hrvatske, napose sunčeve energije koje imamo u izobilju.

 “Obnovljivi izvori kao energija budućnosti već su tu. Rješenja postoje, imamo sredstva i znamo kako. Sve što nedostaje je politička volja da se krene naprijed!”, izjavio je Luka Tomac u ime Zelene akcije.

 “Odabirom bicikla kao prijevoznog sredstva, svatko od nas može pridonijeti zdravijem i čišćem okolišu, a svaki pojedinac čini veliku razliku i time, na jednostavan način, pridonosi smanjenju klimatskih promjena”, objašnjavaju iz Sindikata biciklista i pozivaju sve da se pridruže vožnji. Transport predstavlja gotovo četvrtinu emisija stakleničkih plinova u Europi, glavni je uzrok zagađenja zraka u gradovima i smrtnosti čak 467.000 ljudi godišnje, prema Europskoj agenciji za okoliš. Stoga je niskougljični razvoj gradova, koji uključuje kvalitetnu biciklističku infrastrukturu, ključan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjedna vožnja 12.3. započela je okupljanjem u 16h u dvorištu Tehničkog muzeja, gdje se održava izložba “Futurama Redux - Urban Mobility After Cars & Oil”, a nakon prolaska kroz glavne prometnice Zagreba završava na nasipu kod kluba Močvara uz prigodni program. Više informacija o događaju možete pratiti putem Facebooka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo