bitka za pantovčak / Prvi krug 22. prosinca, a drugi 5. siječnja? Pitali smo kandidate kome više odgovaraju datumi izbora

Iz SDP-a stiže i nova inicijativa koju podupire i aktualni ministar uprave

3.10.2019.
18:40
VOYO logo

Vjerojatni datum predsjedničkih izbora je 22. prosinca! Otkrio je to šef Izbornog stožera Kolinde Grabar-KitarovićIvan Anušić. Iz stožera glavnih izazivača Miroslava Škore i Zorana Milanovića odgovaraju da im je svejedno o kojem se datumu radi. 

U isto uvjeravaju i HDZ-ovci, ali priznaju da njihovoj kandidatkinji više odgovara kraća kampanja. Iz SDP-a pak stiže nova inicijativa koju podupire i aktualni ministar uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri dana prije Božića građani će odlučivati koga žele u idućih pet godina na Pantovčaku. Otkrio je to Ivan Anušić, šef Stožera Kolinde Grabar-Kitarović gostujući u RTL-u Danas:

"Moramo biti svjesni da će izbori najvjerojatnije biti 22. prosinca", rekao je Anušić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je Vlada ta koja odlučuje o datumu jer se izbori raspisuju odlukom Vlade. No, rokovi su jasno zadani. 

S obzirom na to da je mandat aktualnoj predsjednici počeo 19. veljače 2015., opcije su da se prvi krug izbora održi 22. ili 29. prosinca, a drugi 5. ili 12. siječnja. S obzirom na to da od siječnja počinje hrvatsko predsjedanje Europskom unijom, u Vladi su se neslužbeno odlučili za raniji termin održavanja izbora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam više za to da bude 22." - Zbog čega? "Jer bismo taj prvi krug riješili u predbožićno vrijeme, i imali malo vremena za obitelj od Božića do Nove godine", kaže potpredsjednik HDZ-a i ministar gospodarstva Darko Horvat.

"22. mi se čini u redu. Možda je ipak bolje da u tom tjednu prije Božića i zbog ljudi, znamo da smo na Božić svi okupljeni u obitelji, tako da ako bi bilo ovo 29,. mislim da malo previše zadire u obitelj", poručuje potpredsjednik HDZ-a i ministar prometa Oleg Butković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije potpuno jasno tko koga zapravo podržava

Iz stožera glavnih izazivača aktualne predsjednice Zorana Milanovića i Miroslava Škore poručuju da im je svejedno za koji će se datum Vlada odlučiti, no šef Kluba zastupnika SDP-a poručuje:

"To najmanje odgovara građanima kojima su blagdani svakih 5 godina kontaminirani političkom utakmicom. Možda bi bilo dobro da se nakon ovih izbora Sabor jednom ustavnom odlukom, tko god da pobijedi na izborima, mandat produlji za jedno mjesec dana pa da se izbori pomaknu za potkraj prvog, početkom drugog mjeseca", jasno će predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivšem ministru uprave sadašnji, HDZ-ov, dgovara:

"To je svakako jedna od mogućnosti, treba sada postići konsenzus pri donošenju zakonskih akata pa onda vidjeti u Saboru postoji li konsenzus političkih stranaka." - Na neki način bi se tako rasteretili blagdani? "Pa da, mogu se složiti s tim", kaže ministar uprave Ivan Malenica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No to je, i to samo u teoriji, moguće tek u idućem izbornom ciklusu. Ovaj službeno počinje raspisivanjem izbora, a ovisno o tome kada to Vlada napravi, ovisi i samo trajanje kampanje:

"Tako da sukladno tome svi ti rokovi počinju teći... tako da ta kampanja može trajati 18-20 dana." - Kada bi onda građani mogli znati kada će na birališta? "Mislim krajem ovog mjeseca", jasno će Malenica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko će trajati službena kampanja i nije toliko važno s obzirom na to da je ona neslužbena u tijeku, a i nije potpuno jasno tko koga zapravo podržava:

"Sad će svi kandidati moći se prikazati, o sebi tko su, što su, što su napravili u životu, a i jedan drugog kritizirati." - Je li Grabar-Kitarović najbolji kandidat? "To ćete vi Hrvati odlučiti." - A vi? "Pa nisam ja jedan važan", ističe Milan Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije službenog početka kampanje kandidati moraju predati 10.000 potpisa koje će provjeravati Državno izborno povjerenstvo. 

O datumu izbora vladajući neće komunicirati do kraja mjeseca 

Reporterka RTL-a Damira Gregoret javila se uživo u RTL Danas. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekla je da je Plenković stigao na svečanost Dana njemačkog jedinstva u Zagrebu, ali da nije bio raspoložen za izjave. 

"Iz njegovog Ureda kažu da se o datumu izbora neće komunicirati do kraja mjeseca iako je jasno da je on dogovoren. Kada se o oporbi govori, oni su na stol stavili pitanje sastava biračkih izbora. Žele promjene, ali vladajući su to odbili", kazala je Gregoret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo