OTKRIVENE PRVE ODLUKE / Tomašević poništava natječaj za vozni park u vrijednost od 4,5 milijuna kuna

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Jedan od prvih poteza novog zagrebačkog gradonačelnika odnosit će se na poništenje natječaja o najmu automobila

4.6.2021.
17:51
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Novoizabrani zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević danas je preuzeo kormilo glavnog hrvatskog grada, a nakon primopredaje vlasti naglasio je da je stanje gradske blagajne teško. Index doznaje da će vrh platforme Možemo!, čiji je Tomašević čelnik, ovog vikenda raditi na idejama za saniranje financijskog stanja koje je gore od očekivanog, a prioritet će biti i odluka o štednji.

Već sljedećeg tjedna može se očekivati rezanje gradskog proračuna, na način da se ne ugrozi kvaliteta gradskih usluga. Poznato je da će nova gradska vlast poništiti natječaj za vozni park, za koji je Grad početkom godine raspisao natječaj za najam 151 vozila u visini od 4,5 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepotreban najam automobila

Tomašević smatra da najam automobila za potrebe gradske vlasti nije potreban, a k tome državna revizija najam automobila nije ocijenila učinkovitom. Platforma Možemo taj natječaj smatra drskim i neodgovornim ponašanjem bivše vlasti te smatraju da natječaj nije bio raspisan na transparentan način.

Navedeni natječaj Tomašević je spominjao tijekom svoje kampanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U više od 90 posto slučajeva ove teme natječaja, ista tvrtka osvaja natječaj, a to je upravo Viator koji je u posljednje četiri godine ugovorio čak 52.447.654 kune s Gradom. Prema našim informacijama, prvotni natječaj vrijedan 4,5 milijuna kuna Grad je poništio jer je u specifikacijama navedeno da vozila ne smiju biti starija od 7 mjeseci. Viator taj uvjet u natječaju nije mogao ispuniti, a bez obzira što je bilo i drugih ponuđača, natječaj je poništen zbog 'nedostatka u dokumentaciji prijavljenih ponuđača'. Na ponovljenom natječaju, nakon raspuštanja Skupštine, natječaj osvaja pogodite tko, baš Viator“, rekao je Tomašević prije dva i pol mjeseca. Radilo se o automobilima primjerice Audi A4, Mercedes C klase ili BMW 3 te nekoliko dostavnih vozila ali i desetak električnih automobila.

Image
SOBA 370 /

Tomašević se uselio u bivši Bandićev ured: Supruga je već odnijela sve stvari, a trebat će promijeniti još neke stvari

Image
SOBA 370 /

Tomašević se uselio u bivši Bandićev ured: Supruga je već odnijela sve stvari, a trebat će promijeniti još neke stvari

Također, kako Index doznaje, trenutno se ne razmišlja o poskupljenju gradskih usluga kako bi se popunile rupe u gradskoj blagajni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezanje gradskih ureda

Iako su dosadašnje kalkulacije o manjku u proračunskoj blagajni Grada Zagreba iznosile od 400 do 600 milijuna godišnje, dug je oko dvije milijarde kuna, a dospjele neplaćene obveze oko 600 milijuna kuna.

Kroz kredite na naplatu dolaze oko 2,2 milijarde kuna, a prema gradskom proračunu planirani ukupni rashodi za ovu godinu su 12,8 milijardi kuna, od čega najveći rashod predstavljaju plaće za zaposlene (oko 4,8 milijardi kuna).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, Tomašević je najavio i ukidanje pojedinih gradskih ureda, a u Gradu ih ima 27.

Prilikom današnje primopredaje izvršnih ovlasti gradonačelnika Zagreba, obnašateljica dužnosti gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević je Tomaševiću predala izvješće o preuzetim i nepodmirenim obvezama Grada, nakon čega je Tomašević ustvrdio da je financijska situacija gora od očekivane. "Nešto gore je, ali ne bih pretjerivao", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo