Sretno, školarci! / Prvi je dan škole, ovaj mali je dao najbolji odgovor zašto ide u školu: 'Idem da mogu biti pametan i zbrajati novce'

Omogućiti siguran povratak učenika, ali i spremiti se za sve scenarije, bio je zadatak svih ravnatelja

6.9.2021.
18:35
VOYO logo

Nakon ljetnih praznika, u školske klupe se vratilo oko 460 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola - četrdesetak tisuća manje nego prije 7 godina. Među njima i nikad manje prvašića, njih oko 37 tisuća.  Učionice su spremne, udžbenici također, ali i maske. Najmanji ih neće morati nositi, no stariji učenici trebaju ih imati kad god se ne može osigurati potreban razmak. Kako je prošao prvi dan?

Prvi dan nastave – ponosni roditelji, uzbuđeni prvašići! Želje su tu!

„U školu idem da budem pametan i da mogu brojat novce", rekao je Marin Ivica, učenik prvog razreda OŠ Pavleka Miškine iz Zagreba.

„Ja bih volio da moja učiteljica samo dijeli petice", izjavio je Filip Dragojević, učenik prvog razreda Osnovne škole Nikola Tesla iz Rijeke.

„Paa, jako mi je lijepo i nadam se da ću upasti u A razred", rekla je Korina, učenica prvog razreda Osnovne škole Vijenac iz Osijeka.

„Jako sam sretan što je počela škola i što sam dobio knjige", rekao je Marko Mazzarolli, učenik prvog razreda Osnovne škole Nikola Tesla iz Rijeke.

 Iako najmlađima maske u razredu nE trebaju, o mjerama su naučili sve, i spremni sjeli u klupe. Znaju se i pravila.

„U školi se ne smije glupirat i tuć. – Ti ćeš biti dobra? Da!", rekla je Lu Tomljenović, učenica prvog razreda Osnovne škole Pavleka Miškine iz Zagreba.

„Mama i tata rekli su mi da ne brbljam u školi i da moram dignuti dva prsta", rekla je Dora Petrović, učenica prvog razreda Osnovne škole Pavleka Miškine iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malo Jegera za ohrabrenje

U domovima prvašića proteklih dana vladalo je “izvanredno stanje” oko priprema.

„Šta da vam kažem, morala sam ujutro u kavu usuti malo Jegera da se ohrabrim, ovo je bio emotivni trenutak za mene", rekla je Katarina Bolanča iz Zagreba. 

„Torbe nose već jedno tri tjedna, i po dvorištu. Voze bicikl s torbama. Ne znam što reći osim da očekujem da vole školu", rekla je Danijela Benko iz Zagreba.

„Volio bih da bude cijelu godinu u školi, po pitanju nastave da ne bude nikakve online, mislim da je to najbolje za djecu", rekao je Nenad Gović iz Splita. 

 Nešto manje euforični oni u višim razredima.

„Drago mi je što sam u razredu, ali ipak mi malo fali kupanja igranja s prijateljima", rekla je Lorena Gojkov, učenica trećeg razreda Osnovne škole Bol, Split.

Omogućiti siguran povratak učenika, ali i spremiti se za sve scenarije, bio je zadatak svih ravnatelja.

„Iz istog razloga npr. danas nismo imali priredbu za prvašiće kakvu inače imaju na početku da im malo približimo ulazak u školu", rekla je Vesna Vrbanović, ravnateljica Osnovne škole Pavleka Miškine iz Zagreba.

„Nadamo se da će biti lakše, da će biti jednostavnije, ali sigurni smo da će biti uspješno", rekla je Aleksandra Smoković, učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi Nikola Tesla iz Rijeke

 Maske ostaju obvezne za učenike od 5. do 8. razreda gdje nema razmaka od 1,5 metra, a u srednjim školama gdje nije moguće osigurati razmak od 2 metra. Ipak, ove godine mjere su popustile.

„Imamo mogućnost izvođenja izvan-učionične nastave, tako da se tome posebno veselimo i ja, ali i moji učenici. To nam je jako nedostajalo prošle godine", rekla je Danijela Maurac, učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi Boli u Splitu.

Koronavirus bio je tema prvog dana nastave i u Osijeku. Škola u kojoj 16 godina nema domaće zadaće, prva je lani pokrenula projekt Biosigurnosti i biozaštite. Novi izborni predmet koji kreće u više od 200 škola, kao odgovor na pandemiju.



„Uče o preventivnim mjerama, o drugim zaraznim bolestima, o načinu kako se inače sprječavaju zarazne bolesti, što je važno čitini u svakodnevnom životu ne samo u odnosu na COVID i korona virus", izjavila je Maja Kassa, profesorica geografije u Osnovnoj školi Vijenac iz Osijeka.

Dolazi i reforma za učenike 4. i 8. razreda, ali i za one u četvrtom razredu srednje. Znači to manje štrebanja, više kritičkog razmišljanja, kreativnog rada i eksperimenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
sretno svima! /

Milanovićeva poruka za prvi dan škole: 'Nastava se mora održavati u učionicama. Želim vam da se nikada više ne ponovi zatvaranje'

Image
sretno svima! /

Milanovićeva poruka za prvi dan škole: 'Nastava se mora održavati u učionicama. Želim vam da se nikada više ne ponovi zatvaranje'

"To je u našoj školi već dugi niz godina uvriježeno, tako da nema većih promjena osim nešto malo u kurikulumu za četvrte razrede gdje prilagođujemo onome što je trebalo ili nije trebalo bit napravljeno u drugom ili trećem razredu", reklaje Maja Đerek, profesorica matematike u XV. Gimnazije u Zagrebu, a maturant Teo Ivančević iz iste gimnazije je dodao: 

„Nisam siguran koliko mi zapravo ima smisla. Jedan od primjera je kako se u nastavi biologije zapravo prskočila biologija ljudskog tijela, što mi je bilo vrlo čudno.“

 Nakon prvog dana nove školske godine, želja svih je ista – da škole što dulje ostanu otvorene, i da ovo bude zadnja godina pod epidemiološkim mjerama.

Negativan trend manjeg broja učenika

Inače negativni trend manjeg broja učenika se nastavlja - ove je školske godine oko dvije tisuće učenika manje. U posljednjih sedam godina, od 2014.-e kada se upisala 501 tisuća učenika, svake smo iduće godine imali desetak tisuća djece manje u razredima, ali trend se usporio 2018.-e kada su upisane 464 tisuće učenika.

Otad se generacije smanjuju za nekoliko tisuća đaka na godinu, do ovogodišnjih 456 tisuća i 200. Prvašića je ove godine nešto manje od 37 tisuća, čak pet tisuća manje nego prije pet godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo