Francuska 1960. / Prvi EURO umalo neslavno propao

Image

Premijerno prvenstvo Starog kontinenta umalo je otkazano zbog nedostatka minimalnog broja od 16 reprezentacija. Turnir je na kraju bio jak, a u dramatičnom finalu su igrale dvije države koje danas više ne postoje.

20.5.2012.
19:30
VOYO logo

Prvo Europsko prvenstvo održano je zaslugom tajnika Francuskog nogometnog saveza, ranije generalnog tajnika UEFA-e - Henrija Delaunayja.

Domaćin je izabran tek nakon što je odrađeno četvrtfinale. Izostala je većina jakih zapadnih nogometnih nacija (Zapadna Njemačka, Italija, Nizozemska, Belgija, Švedska i Švicarska).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi Europski kup nacija (startao kvalifikacijama u jesen 1958. godine), koji je 1968. preimenovan u Europsko prvenstvo, umalo je zbog nedostatka minimalnog broja od 16 reprezentacija otkazan, no prvi završni turnir bio je jak.

Prvi susret Kupa odigran je 29. rujna 1958. na stadionu Lenjin u Moskvi, a Sovjeti su slavili protiv Mađara s 3:1. Strijelac povijesnog prvog gola bio je Anatolij Iljin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Sovjeti su se, inače, do završnice uvrstili bez borbe, jer Francova fašistička Španjolska nije htjela igrati s vječnim komunističkim suparnicima.

Najjače suparnike u kvalifikacijama imala je Jugoslavija, olimpijski pobjednik iz 1960. godine, koja je u prvoj rundi tukla Bugare (1:1 i 2:0), a u drugoj Portugalce (1:2 i 5:1).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvom polufinalu SSSR je slavio protiv Čehoslovaka s 3:0. Dvoboj Francuske i Jugoslavije donio je, pak, pravu sportsku dramu.

Image
Image

Povela je Jugoslavija s 2:0, Francuzi su potom zabili čak četiri gola, ali ‘jugovići’ su zatim pogocima Kneza i Jerkovića došli do finala s konačnih 5:4.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Finale na pariškom Parku prinčeva dobio je Sovjetski Savez, no i u tom dvoboju bilo je puno preokreta. ‘Partizanovac’ Galić svladao je Leva Jašina, ali Rusi su se vratili golom Metrevelija, a do naslova došli zaslugom Ponedeljnika u produžetku s konačnih 2:1…

MOMČAD PRVENSTVA:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Lev Jašin (SSSR)
  2. Vladimir Đurković (Jug)
  3. Ladislav Novak (ČSSR)
  4. Igor Netto (SSSR)
  5. Josef Masopust (ČSSR)
  6. Valentin Ivanov (SSSR)
  7. Slava Metreveli (SSSR)
  8. Milan Galić (Jug)
  9. Viktor Ponedeljnik (SSSR)
  10. Dragoslav Šekularac (Jug)
  11. Borislav Kostić (Jug)

NAJBOLJI STRIJELCI:

Dražan Jerković (Jug), François Heutte (Fra), Valentin Ivanov (SSSR), Viktor Ponedelnik (SSSR), Milan Galić (Jug) - 2

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo