Građani to jako žele / Prva akcija nove vlasti u Splitu je - velika čistka! Ali ne ona politička nego sasvim drugačija

Jedna od stvari za kojima Split vapi je da ga se konačno očisti. Nova vlast u gradu kaže da počinje točno s time

17.6.2021.
9:05
VOYO logo

Kako je obećao u kampanji, tako je i počeo. Splitski gradončelnik Ivica Puljak započeo je akciju "Očistimo grad", a pozvao je sve građane da prijavljuju lokacije s nepropisno odloženim otpadom.

U roku od mjesec dana komunalno poduzeće Čistoća dva puta će temeljito pročešljati Split i prikupiti sav glomazni i građevinski otpad. Dragana Eterović u svom prilogu objašnjava da je u Splitu počela velika čistka, ali ne politička, nego ekološka! Glomazni i građevinski otpad idućih mjesec dana trebao bi nestati sa splitskih ulica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kamioni Čistoće obilazit će svaki kotar barem dva puta i temeljito očistiti svaki dio grada. Akcija je počela u Varošu i na Mejama.  

Voditelj operative Čistoća Split Andrija Čaljkušić kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građani su u ova dva kotara prijavili desetak lokacija, međutim mi smo na terenu uočili još 20 lokacija glomaznog i još petnaestak lokacija građevinskog otpada i to smo sve danas uklonili."

I građani su pozvani da prijavljuju prekršitelje, ali i lokacije s nepropisno odloženim otpadom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako svatko od nas neće otpad stavljati tamo gdje treba, džaba su akcije. Ali treba početi i to ne treba trajati mjesec dana, to treba biti stalno", kaže Splićanin Veljko Borovina.

"Mi se nećemo bojati kažnjavati..."

Senka Bralić pak kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trpimo. Ne znam jednostavno imam godina ne mogu se s tim nositi i dolaziti u konflikt s ljudima, to je na svačiju odgovornost."

Prijava se može podnijeti i anonimno na mrežnoj stranici Čistoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građani se stvarno ne moraju bojati , anonimno prijaviti  kako god nepropisno odlaganje otpada pogotovo velikih količina glomaznog I građevinskog otpada koje se odlaže iz vozila, kombija i kamiona. Svi imamo pametne telefone uslika se počinitelj i taj počitelj će dobiti kaznu", poručuje Lukša Regjo, direktor Čistoće Split.

Gradonačelnik Ivica Puljak dodaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi se nećemo bojati kažnjavati one koji se ne drže reda, ali na početku ćemo pružiti priliku da očistimo grad, pa da educiramo ljude, a tek u trećoj fazi ćemo kažnjavati one koji se ne budu držali reda i ne budu držali grad čistim."

Čišćenje je počelo, a hoće li gradonačelnik uspjeti održati jedno od svojih obećanja, uvelike će ovisiti i o suradnji građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj uživo 22.lipnja od 20 sati
VOYO logo