tko je u pravu? / Prozivka engleskih sindikalista: 'Plaćate Hrvate upola manje od minimalca!'

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Poveći je misterij jesu li radnici tvrtke "Đuro Đaković – Termoenergetska postrojenja" zaista potplaćeni i iskorištavani u Engleskoj, gdje su angažirani na izgradnji elektrane

18.4.2017.
8:36
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Poveći je misterij jesu li radnici tvrtke "Đuro Đaković – Termoenergetska postrojenja" zaista potplaćeni i iskorištavani u Engleskoj, gdje su angažirani na izgradnji elektrane - kako tvrde tamošnji sindikati – ili je u pravu vodstvo tvrtke koje im, prema navodima iz hrvatskih sindikata, sudskim putem pokušava utjerati troškove smještaja u toj zemlji, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, priča započinje nekoliko mjeseci ranije kada su se iz britanskog sindikata Unite oglasili s tvrdnjom da "Đuro Đaković TEP" plaća radnike svega sedam funti po satu iako je po granskom kolektivnom ugovoru minimalna cijena rada oko 16 funti. Ondje se sindikati ozbiljno bore protiv snižavanja nadnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su povisili cijenu rada, čelnici TEP-a su navodno tražili da radnici vrate razliku između niže i više dnevnice nakon dolaska u Hrvatsku.

Nadalje, vodstvo TEP-a je prije nekoliko mjeseci reagiralo na optužbe tvrdnjom kako trpe napade engleskih poslodavaca i sindikata iz razloga što ih žele istisnuti s tržišta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako izvještava Slobodna Dalmacija, pokušali su mobitelom stupiti u kontakt s potpredsjednikom Sindikata metalaca Hrvatske Antun Štivić koji se javio tek nakon nekoliko dana kako bi im kazao da s novinarima ne razgovara telefonom.

Potom su pokušali kontaktirati sindikalnu povjerenicu u TEP-u da bi novinare onda uputila umirovljenoj Klari Galzini koja je kazala kako je "godinama izvan toga". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek pamti da će se 6. svibnja na sudu u Slavonskom Brodu, sjedištu tvrtke, održati ročište u sporu pokrenutom tužbom tvrtke protiv radnika. Preporučila je da više informacija se potraže kod Mate Stankovića, sindikalnog pravnika. No, i on se predstavio kao neupućen u slučaj, nema pojma ni tko je odvjetnik radnika. Konačno, ni pravni zastupnik Sindikata metalaca u zagrebačkoj središnjici Davor Šmuljić ne zna više detalja.

Jedini koji je rekao barem nešto više bio je predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević koji je kazao kako niti on ne može doći do točnih informacija jer su se sindikati javili sindikatu u Engleskoj. Potvrdio je kako se sada čeka završetak sudskog postupka da se vidi tko je u pravu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema onome što mi je poznato, radnici su potpisali sporazum da tvrtki moraju platiti osigurani smještaj. Ljudi mi tvrde da je tvrtka postupala korektno, ali, kako sam rekao, više ćemo znati kada sudski postupak bude okončan."

Napominje kako "Đuro Đaković TEP" nije dio Holdinga "Đuro Đaković" te da ima  drugog vlasnika "iz Rusije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo