HOĆE LI I KOLIKE USKRSNICE DRŽAVNE TVRTKE ISPLAĆIVATI SVOJIM RADNICIMA? / Evo tko će imati najtužnije blagdane

Image
Foto: PIXSELL

Ugrubo, vrijednost bogate i srednje uskrsne košarice je povećana za stotinjak kuna, a skromne za pedesetak kuna.

28.3.2018.
19:08
PIXSELL
VOYO logo

Iznosi uskrsnih košarica ove godine za hrvatske bi građane trebali biti nešto veći nego lani, procjene su Hrvatske gospodarske komore. Ovaj izračun u HGK-u temelje na godišnjem rastu cijena hrane koje će u travnju biti oko 1,5 posto više nego u travnju prošle godine.

Tako bi cijene mesa mogle biti više za oko dva posto, ribe oko 0,5 posto, mlijeka, sira i jaja oko pet posto, voća oko tri posto, a povrća oko dva posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izračun HGK-a - iznosi uskrsnih košarica na bazi četveročlane obitelji:

  • Skromna košarica - oko 560 kn, skuplja je za 10 kn nego lani
  • Srednja košarica - oko 1020 kn, skuplja je za 20 kn nego lani
  • Bogata košarica - oko 1530 kn, skuplja je za 30 kn nego lani

Iz HGK na upit Net.hr-a objašnjavaju kako se sadržaj triju košarica najviše razlikuje po vrsti i cijeni glavnih namirnica, točnije ribi i mesu, te o uvrštenosti slatkiša, grickalica i pića koji su gotovo kao kategorija luksuznih proizvoda sadržani u bogatoj i, u malo manjoj mjeri, srednjoj potrošačkoj košarici, dok su u skromnoj izostavljeni. Za Uskrs se već tradicionalno najviše kupuju jaja, šunka, hren, mladi luk, odojak, janjetina, bakalar, svježi sir, vino i namirnice za kolače, napominju iz HGK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bogata košarica, u skladu s tradicijom, sadržava skuplju ribu i meso kao što su bakalar, šunka i janjetina, dok srednja sadržava oslić, rolanu šunku i odojak. U skromnijoj košarici to zamjenjuju jeftinije namirnice kao što su srdele i svinjska lopatica. U bogatoj i srednjoj košarici za juhu će se naći junetina, i to u bogatoj malo kvalitetniji dijelovi junetine, srednjoj manje kvalitetni i time jeftiniji dijelovi, dok će se u skromnoj naći piletina ili mlada kokoš.

Skuplje uskrsne košarice

Sličnu procjenu napravili su i u Nezavisnim hrvatskim sindikatima, a i po njihovim izračunima iznos uskrsne košarice u svim trima kategorijama će porasti u odnosu na 2017. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izračun Nezavisnih hrvatskih sindikata - iznosi uskrsnih košarica na bazi četveročlane obitelji:

  • Skromna košarica - 666,44 kn, skuplja je za 54,61 kn nego lani
  • Srednja košarica - 1224,41 kn, skuplja je za 104,50 kn nego lani
  • Bogata košarica - 1715,24 kn, skuplja je za 96,82 kn nego lani

Ugrubo, vrijednost bogate i srednje košarice je povećana za stotinjak kuna, a skromne pedesetak kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijene su bilježene u velikim trgovačkim lancima i na tržnicama te je pri obradi korištena prosječna cijena za proizvode istih proizvođača kada su zabilježene razlike u cijenama, a kada se jednaka cijena ponovila na više mjesta, što je često bio slučaj u velikim trgovačkim lancima, kao najpogodniji pokazatelj korišten je mod tj. najčešća cijena", objašnjava u priopćenju predsjednik sindikata KrešimirSever.

A kako hrvatski građani stoje s uskrsnicama, jesu li ih već dobili i mogu li ih očekivati narednih dana? Kod najvećih državnih tvrtki provjerili smo hoće li i s kolikim iznosom nagraditi svoje zaposlenike uoči blagdana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko će isplatiti uskrsnice?

Vjerojatno najtužniji Uskrs imat će radnici CroatiaAirlinesa i Jadrolinije koji uskrsnice neće dobiti. Najbolje će svakako proći zaposlenici ZET-a i Podravke koji će za Uskrs dobiti 600 kuna. Iz Podravke za Net.hr otkrivaju da su svojim radnicima uskrsnicu udvostručili u odnosu na lani te da će za to izdvojiti 2,5 milijuna kuna.

"Veseli nas da ove godine, većim iznosom dodatka na plaću za blagdan Uskrsa, možemo svojim zaposlenicima dodatno rasteretiti kućni budžet i pridonijeti da blagdane provedu što ugodnije u krugu svojih najbližih", kaže predsjednik Uprave Podravke MarinPucar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo zadovoljni, čini se, mogu biti zaposlenici Hrvatskepošte koji su dobili jednokratnu prigodnu nagradu u iznosu od 500 kuna, dok će radnici HEPgrupe dobiti 400 kuna. HRT će svojim radnicima sukladno Kolektivnom ugovoru isplatiti po 300 kuna, a zaposlenici HŽ Putničkog prijevoza uoči Uskrsa će dobiti 200 kuna.

Dodajmo i kako državni službenici i namještenici u državnoj službi ne ostvaruju pravo na uskrsnicu, budući da to pravo nije ugovoreno Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo