'Antivakcinacijska klima' / Protivnici obaveznog cijepljenja: 'Unošenje strane tvari u nečije tijelo bez pristanka je ravno Mengeleovom poslu'

Otkad smo sinoć objavili rezultate naše ankete prema kojoj je čak 37 posto građana za pravo na necijepljenje djece, a tek nešto više od 50 posto za obvezno cijepljenje - pljušte reakcije i komentari

5.3.2017.
20:04
VOYO logo

Obavezno cijepljenje ili roditeljski izbor? 37 posto građana smatra da bi roditelji trebali sami odlučivati o tome žele li cijepiti svoje dijete ili ne?

"Postotak me ne iznenađuje, jer su mladi ljudi više educirani o svojim pravima, i znaju da liječnik mora isključiti kontraidikacije i testirati preosjetljivost na svaki pojedini sastojak prije cijepljenja. Pedijatri to redovito ne rade, a represija je usmjerena isključivo na roditelje", kazala nam je Lidija Repić, iz inicijative cijepljenje - pravo izbora

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podatak ne čudi ni HZJZ, pa ni najgorljivije zagovaratelje cijepljenja, koji kažu dosta nam je ponavljati isto u ovako antivakcinacijskoj klimi. 

Kontaktirani liječnici kažu, da nema smisla boriti se u ovakvoj klimi, a pitanje izbora, kažu, podržavaju, ali su uvjereni da će se za desetak godina javno mišljenje značajno promijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lani je podignuto 155 prijava radi neodazivanja roditelja na obvezno cijepljenje, 99ero ih je dobilo prekršajne naloge. Uz to što njihova djeca ne ispunjavaju uvjete za vrtić, morali bi platiti 2000 kuna.

"Roditeljima treba ukazati da cijepljenje na žalost nosi velike rizike i da brojni su životi spašeni zbog cijepljenja odnosno izgubljeni bez cijepljenja", izjavio je ministar zdravstva Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biviši ministar zdravlja kaže, odluka o slobodi izbora cijepljenja  je kao odluka prava prelaženja preko crvenog, jer imaš slobodu kretanja.

"Da je pet posto, to bi bila neprihvatljiva brojka i trebao bi se alarm dići, ali ovo znači da je internet pobijedio, post truth, alternativne činjenice su i u Hrvatskoj uzele maha", izjavio je Siniša Varga, bivši ministar zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I građani su gotovo pa podijeljenog mišljenja. Zasad o tome u Hrvatskoj roditelji ne odlučuju, ali očito imaju stav.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo