PROTIVNICI ISTANBULSKE IZ SPLITA PORUČUJU: / 'Prođe li Konvencija nećemo imati izbora - pokrenut ćemo referendum!'

Image
Foto: PIXSELL

"Zbog kršenja ljudskih i građanskih prava svih onih koji ne prihvaćaju pojam roda,

21.3.2018.
9:28
PIXSELL
VOYO logo

U Samostanu Gospe od zdravlja u Splitu održan je skup protivnika Istanbulske konvencije i članova građanske inicijative "Zaštitimo žene – odbacimo rodnu ideologiju", iznijelo svoje argumente protiv ratifikacije spomenutog dokumenta i najavili pokretanje referenduma ako do ratifikacije ipak dođe, piše Slobodna Dalmacija.

Od premijera Andreja Plenkovića su zatražili odgovor na pitanje kako se može ratificirati dokument koji definira pojam roda za koji do sada ustavotvorac nije prihvatio njegovo postojanje ni znanstveni doseg, niti prema Općoj deklaraciji UN-a spada u kategoriju ljudskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREVIRANJA OKO ISTANBULSKE: /

Plenkovića stišću sa svih strana, ali on još drži najjaču kartu u rukama

Image
PREVIRANJA OKO ISTANBULSKE: /

Plenkovića stišću sa svih strana, ali on još drži najjaču kartu u rukama

"Zašto je potrebno ovo petljanje s rodnom ideologijom"

"Ako je svih 48 mjera iz Istanbulske konvencije po pitanju zaštite žena i zaštite od obiteljskog nasilja već ugrađeno u hrvatsko zakonodavstvo, što potvrđuje i ministar pravosuđa, zašto je onda potrebno ovo petljanje s rodnom ideologijom koje nas sve silno crpi u ideološkim raspravama", kazao je inženjer Teo Klarić.

Prof. dr. Matko Marušić iznio je svoje viđenje pojma roda u Istanbulskoj konvenciji. U njoj piše da rod označava "društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnima za žene i muškarce".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jasno piše da je rod društvena kategorija, dakle nije biološki utemeljen. Odnosi se na "uloge" koje društvo smatra prikladnima za muškarce i žene. Prikladan znači da društvo može odrediti prikladnost, dakle ni prikladnost nije biološki zadana. To je rodna ideologija iskoristila da kaže da se muškarac može osjećati kao žena i obrnuto", smatra Marušić.

"Idemo protiv Boga, prirode, zakona i povijesti"

Profesorica Sanja Bilač smatra da se glas protivnika Istanbulske konvencije nije dovoljno čuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivam vas sve da osvijestite stanje u kojem se nalazite. Pola milijuna roditelja i mladih su potpuno isključeni iz ove rasprave. Roditeljima smo oduzeli pravo da odgajaju djecu u vlastitu svjetonazoru. Pravo koje ima svaki roditelj i pravo da budu primarni odgajatelji. Idemo protiv Boga, prirode, zakona, života i povijesti. Ako se ratificira Konvencija, ja kao učitelj tražim da se meni i mojim kolegama omogući pravo na poziv savjesti", kazala je Bilač.

Klarić je na kraju poručio da oni koji se protive ratifikaciji Istanbulske konvencije neće imati izbora u slučaju da ona bude usvojena. Tada će, kaže, inicirati referendum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog kršenja ljudskih i građanskih prava svih onih koji ne prihvaćaju pojam roda, zbog ograničenja prava nas roditelja da odlučujemo o odgoju i obrazovanju vlastite djece u skladu s našim vjerskim uvjerenjima, zajedno s ostalim građanskim inicijativama i udrugama, nakon ratifikacije ćemo pokrenuti referendumsku inicijativu pa nek narod donese konačnu odluku", kazao je Klarić.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo