Prosvjedi završili, radnici zadovoljni dogovorima

U Zagrebu su se u utorak ujutro održala dva prosvjeda nezadovoljnih radnika Diokija i Dalmacijavina, koji su sa svojim problemima stigli i pred vrata Ministarstva gospodarstva.

31.1.2012.
7:16
VOYO logo

Potpredsjednik Vlade Radimir Čačić izjavio je u utorak ujutro da će se za Dalmacijavino, kako stvari stoje, pokrenuti stečajni postupak jer najvjerojatnije neće doći do njegove prodaje tvrtki Traubi, odnosno vlasniku Salamonu Berkowitzu.

"Vjerujem predsjedniku AUDIO-a koji tvrdi da se radi o neozbiljnoj i manjkavoj ponudi", kazao je Čačić za Business.hr u sklopu Konferencije o javnom-privatnom partnerstvu – kanadsko iskustvo, koja se održava u zagrebačkom hotelu Westin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očajni radnici pod Čačićevim prozorom

Čačićeve izjave došle su na sam početak dvaju prosvjeda radnika Diokija i Dalmacijavina. Stotinjak radnika Dalmacijavina odlučilo je, nakon upornih prosvjednih šetnji ulicama Splita, sjesti u autobuse i doći u Zagreb. Zadnju plaću 440 radnika Dalmacijavina primilo je za srpanj 2011. godine, a po podacima sindikata, svakom radniku Dalmacijavino do danas za plaće duguje oko 30.000 kuna.

S radnicima se sastala zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal, koja je kazala kako je Ministarstvo gospodarstva dalo vlasniku tvrtke Traubi International Salomonu Berkowitzu rok do 17 sati da u AUDIO dostavi plan restrukturiranja, odgovor na prijedlog kupoprodajnog ugovora i dokaz o kvalitetnom bankovnom jamstvu uz ponudu za kupnju Dalmacijavina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako Berkowitz do 17 sati Berkowitz ne dostavi navedene dokumente, Dalmacijavno će biti podložno zakonskom okviru za pokretanje stečaja, rekla je Obradović Mazal. Također, dogovorena je isplata dviju plaća radnicima Dalmacijavina.

Dioki: Dogovorena deblokada i početak proizvodnje

Predstavnike Stožera za obranu Diokija primio je ministar Mirando Mrsić. Dogovorili su deblokadu računa i pokretanje proizvodnje u Diokiju u roku sedam dana u Zagrebu i Omišlju, vlasničko restrukturiranje po hitnom postupku, te isplatu zaostalih pet plaća nakon pokretanja proizvodnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, deblokada računa već je dogovorena s najvećim vjerovnicima, bankama, kao i s HŽ Infrastrukturom, a hitnu deblokadu računa država će naložiti INA-i i HEP-u. Što se restrukturiranja tiče, vjerovnici bi trebali ući u vlasničku strukturu Diokija, a većinski vlasnik Robert Ježić pao bi sa sadašnjih 76 posto na 5 do 6 posto vlasništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo