zdravstvenjaci na nogama / Prosvjed pred ministarstvom: 'Uništavamo zdravstvo tjeranjem zdravstvenih radnika u inozemstvo'

Image
Foto: Leona Šiljeg/RTL Danas

Upozorili su da mjesecima pokušavaju pokrenuti pregovore za novi kolektivni ugovor, a da problemi starog nisu riješeni, da je najavljena reforma zdravstva, a da se pacijenti sve više žale. Istovremeno da suradnici očajni u uvjetima rada i nepoštivanju prava iz kolektivnog ugovora

3.2.2023.
11:16
Leona Šiljeg/RTL Danas
VOYO logo

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi prosvjedovali su u petak ispred Ministarstva zdravstva i upozorili da mjesecima pokušavaju pokrenuti pregovore za novi kolektivni ugovor.

Prosvjed su nazvali "Šutnja administracije" te napominju da mjesecima pokušavali pokrenuti pregovore za novi kolektivni ugovor, a da problemi iz starog nisu riješeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nebrojeno smo puta tražili hitno rješavanje Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u djelatnosti zdravstva te radili na izmjenama važećih zakona u djelatnosti zdravstva. Gomilaju se sudski troškovi koji dodatno opterećuju zdravstvo", navode u svom priopćenju.

Image
Foto: Leona Šiljeg/RTL Danas

Nastavljaju da ih Ministarstvo zdravstva ignorira, a da se dokumenti donose jednostrano bez dijaloga sa sindikatima te da ih se time stavlja pred gotov čin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog navedenih problema i nedostatka medicinskih sestara prijeti nam dodatno urušavanje sustava, a nitko ne snosi odgovornost! Tko će snositi krivnju dodatne devastacije zdravstvenog sustava?", pitali su u svom priopćenju.

Zaključuju i da je najavljena reforma zdravstva, a da se pacijenti sve više žale, a da su radnici očajni u uvjetima rada i nepoštivanju prava iz kolektivnog ugovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Leona Šiljeg/RTL Danas

Pred ministarstvom se okupilo 30-ak prosvjednika koji su nosili transparente s natpisima: "Uništavamo zdravstvo tjeranjem zdravstvenih radnika u inozemstvo"; "Koliko vlada štedi na zdravstvenim radnicima", "Vaše zdravlje je u našim rukama".

Predsjednica Glavnog vijeća navedenih sindikata, Anica Prešnjak rekla je da je njihov glavni problem kolektivni ugovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je nepotpisivanje kolektivnog ugovora, još nisu isplaćeni prekovremeni sati, veliki su troškovi. Problem su i primopredaja službe, radno-zaštitna odjeća, kronični nedostatak sestara. Traže ih da dođu na dva ili tri sata raditi", rekla je Anica Prešnjak.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo