pomaci postoje /

Prošlogodišnji požari dočekani su s katastrofalnom opremom: provjerili smo kako vatrogasci dočekuju ovu sezonu

U jeku vatrene stihije pljuštala su i politička obećanja kako više nikad Hrvatska neće nespremno dočekati nove požare. Jesu li obećanja ispunjena?

2.5.2018.
18:58
VOYO logo

Čuveni fićo star gotovo 40 godina još je uvijek dio voznog parka DVD Kučiće. Iako više maskota, lokalnim vatrogascima prošlu je požarnu sezonu i on dobro poslužio. Uz pomoć grada Omiša, stiglo je i novo navalno vozilo, vrijedno 150 000 kuna.

"Lani smo imali zamijenili smo s ovim čuvenoga tamića znači to je usporediti ovoga i onoga, to je prije mora si znati hoćeš li stati sigurno kamoli hoćeš li moći s njime učiniti nešto, a s ovim već imaš neku sigurnost", objašnjava nam Josip Tomasović, iz DVD Kučiće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim vozila nabavljena su nova šumska odijela i kacige, ipak zapovjednika brine broj ljudi za ovu požarnu sezonu. "Krpamo se sa sezoncima. Sad je država rekla da će smanjiti broj sezonaca. smanjila je za sto za našu županiju tako tako da ne znamo ni koliko je broj ni s čime raspolažemo ni ništa", kazao je Ante Tomasović, zapovjednik DVD Kučiće.

Podaci s kraja prošle godine pokazuju da oko 123 tisuće članova vatrogasnih društava i postrojbi raspolaže sa 3571 vozilom. A u Omišu, vatrogasci sami obnavljaju i pripremaju vozila za sezonu. Najveća pomoć u obnovi opreme, kažu, stigla je iz grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi znamo kakva je sezona bila lanjska i došlo je do trošenja oprema od  vozila do odjeće. Puno se dešavalo stvari koje nismo mogli finacijski popratiti ali nam je u susret izašao grad i gradsko vijeće", kazao je Višeslav Pešić, zapovjednik DVD Omiš.

Iako pomaci postoje, čini se kako se svaki DVD mora sam snaći. U nabavi vozila financijski se oslanjuju na lokalnu vlast, a ako ona zakaže, isto se može dogoditi i s vozilima i to kada najviše gori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo