što grad skriva? / Prošli tjedan pao 10-metarski rasvjetni stup u Splitu: doznajemo - godišnje ih padne barem tri!

Nakon što smo nedavno izvijestili kako je rasvjetni stup koji je sam od sebe pao na raskrižje u Splitu tek jedan od tri koja su pala u proteklih 14 mjeseci - doznajemo da je problem puno veći nego što su nas uvjeravali u Banovini

13.3.2018.
19:20
VOYO logo

Nakon što je prošlog tjedna rasvjetni stup pao u jednu od najprometnijih splitskih ulica, iz Građanske inicijative Split, otkrivaju kako je rušenje stupova problem koji se ne rješava već godinama.  

"Palo je oko dvanaest stupova po našim saznanjima nedavno, od toga ih devet sa reklamama. Sve to možda u zadnjih 4 do 5 godina", kaže Dalibor Popovič iz Građanske inicijative Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi kako ne postoji atest koji bi dokazao da je sigurno na rasvjetni stup, s obzirom na snažne bure, postaviti broj reklama koje se sada stavljaju. To mu je tvrdi, neslužbeno potvrdio i izvor iz Banovine, iako iz Grada poručuju da su svi atesti napravljeni.

"To je laž, ja tvrdim, ja ću potpisat da to ne postoji jer mi je čovjek rekao, ali ja bi volio da netko iz Banovine potpiše da atest postoji i onda ću im vjerovat jer onda u slučaju da taj stup padne nekome po glavi ta će osoba bit kriva", dodaje Popovič. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A puka je sreća što se nakon 12 padova  nije dogodila tragedija.

Nije teško razlikovati nove sigurne stupove od starijih koji su potencijalno opasni. Ovdje imamo primjer jednog novijeg stupa, dakle jasno se vidi kučište na koje je stup zavaren, često se vide i ovi vijci, ali i sama podloga u kojoj se nalazi kućište. Međutim odmah s druge strane ceste imamo drugačiju situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle ovdje možemo odmah primjetiti kako ne vidimo samo postolje stupa kao ni one karakteristične vijke, ali nažalost možemo primjetiti koroziju koja se polako počela hvatati. 

U svakom slučaju građani Splita jednoglasni su po ovom pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da ih treba sve promijenit jer je ljudski život najvažniji", kaže Aljoša iz Splita. 

"To je strašno. To da po čovjeku padne ubija bi ga taj stupac. To se mora napravit šta prije", dodaje njegova sugrađanka Borka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Grada su nam poručili kako neće komentirati ovaj problem jer su već naložili koncesionaru da provjeri sve stupove u gradu, što su zabilježile i naše kamere. 

"Nije vam to samo pitanje stupova nego je to i koncesije plaža, to vam je problem i otpada i zraka, vode... Mi u zadnje vrijeme imamo raspad sustava. Jednostavno nije bilo održavanja i na kraju sad dođe plata. Plata već kasni", kaže Popovič. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možemo se samo nadati da kašnjenja nitko neće platiti glavom.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo