rade s djecom /

Prošle godine gotovo 12 tisuća provjera registra pedofila: ministratsvo otkrilo 4 seksualna prijestupnika

Od Ministarstva pravosuđa tražili smo podatke koliko škola, vrtića i ostalih institucija koje se bave djecom - provjeravaju svoje zaposlenike u registru pedofila

9.2.2018.
19:20
VOYO logo

"Ja sam bio osuđen za zloupotrebu položaja i ovlasti, seksualni registar nema veze s tim. Niti sam ja imao sekusalne odnose nit bilo što. bez dokaza je to." Trener tekvandoa optužen i osuđen da je sekusualno zlostavljao dvije sestre od 15 i 17 godina, obećavši im napredak u treningu, sada odlučno demantira te navode. U registru je pedofila, ali trenira djecu po varaždinskim osnovnim školama. I nikome ništa.

"Pa to je strašno. To je nedopustivo. Ravnatelj škole na prvo mjesto treba staviti zaštitu djece", kaže Branka Juričev Martinčev, saborska zastupnica HDZ-a. Ali, ravnatelj prebacuje odgovornost. Tvrdi da mu škola samo iznajmljuje prostor. Ministarstvo obrazovanja se zgraža i poručuje kako škole nisu odgovorne i prebacuju na Ured za sport koji citira zakon i dodaje kako nikakvu prijavu nisu dobili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja mislim da je ovaj sad slučaj kap koja je prelila čašu. Zar stvarno nije dovoljno koliko imamo profesora, trenera, i svih ostalih koji se nakon odslužene kazne vraćaju u okolinu sa djecom raditi sa djecom, institucije se loptaju tko je kriv, tko nije kriv, nitko ne preuzima odgovornost. I na kraju tko je kriv, nitko nije kriv", ogorčena je Anita Papa iz Udruge Lavica.   

Po podacima Ministarstva pravosuđa, prošle godine izdano je 11.628 uvjerenja za osobe koje će raditi s djecom. Najviše su ih tražile osnovne škole - 2962. Slijede volonteri s 1601 uvjerenjem. Dječji vrtići tražili su 1216 uvjerenja. Socijalni radnici 816. 210 uvjerenja izdano je za sportske klubove i igraonice. Od svih njih, četiri osobe bili su seksualni prijestupnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novim izmjenama Zakona - ovakvi počinitelji iz registra pedofila ne bi se brisali, ali i puno važnije...

"Svi oni koji rade posebno sa djecom morat će pogledati da li je to ime slučajno u evidenciji, da li je ikad osoba bila osuđivana i neće smjeti potpistai ugovor o radu aodnosno morat će ga raskinuti ako je slučaj kao u varaždinskoj školi", kaže Branka Juričev Martinčev. 

Jer, po sadašnjem Zakonu - poslodavci ne moraju obavezno provjeravati zaposlenike. Već isključivo ako se oni s tim slože.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo