eu fondovi / Prošla godina rekordna u korištenju novca iz europskih fondova: isplaćeno tri puta više sredstava nego u prethodne tri godine

Hrvatska je od skoro 11 milijardi, koliko joj je na raspolaganju od 2014. do 2020., do sada iz Brisela iskoristila manje od 10 posto tog iznosa

22.1.2018.
19:00
VOYO logo

Prošla je godina za Hrvatsku bila rekordna u korištenju novca iz europskih fondova jer je ugovoreno i isplaćeno gotovo tri puta više nego u sve tri prethodne godine zajedno. Ipak kada se gleda ukupan skor - Hrvatska debelo kasni za ostalim državama članicama.

Najmoderniji odjel za fornenzičku pshijatriju klinike Vrapče, investicija je teška 68 milijuna kuna. Većina novca povučena je iz europskog fonda. To je prvi veliki projekt u zdravstvu koji je plaćen novcem iz Brisela.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije to lagan posao to je težak posao. Težak je posao dobiti novce, a nije ih lako ni trošiti u skladu s zahtjevima europskih fondova i zato sve one koji će biti budući investitori upozoravam i na jedno i na drugo", rekao nam je ravnatelj Klinike za psihijatrijske bolesti Vrapče, Vlado Jukić.

Prošle godine Hrvatska je ubrzala dinamiku povlačenja novca iz Fondova. U 2017. iznos isplaćenih sredstava je za 221 % veći nego u prethodne tri godine zajedno i popeo se na 927 milijuna eura. Broj ugovorenih projekata također je skočio. Ministrica Žalac je pak nazadovoljna  učinkom u protekle 3 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu reći da sam zadovoljna s obzirom na to gdje smo mogli biti gdje smo ovog datuma mogli biti i čak mogu reći da sam iznimno nezadovoljna i to je nešto na čemu ću sigurno inzistirati i u Vladi i sustavno govoriti o tome jer mi sada moramo trčati i trčećim korakom stizati druge zemlje članice", rekla jE Žalac.

Hrvatska je od skoro 11 milijardi, koliko joj je na raspolaganju od 2014. do 2020., do sada iz Brisela iskoristila manje od 10 posto tog iznosa. No, mnoge zagrebačke bolnice svoju priliku nisu propustile. Forenzički odjel Vrapča najbolji je primjer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A hoće li Hrvatska uspjeti do preostalih gotovo 10 milijardi eura koje mogu otvoriti mnogo radnih mjesta? Iako proces nije lagan, rezultati su itekako vidljivi.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo