EH, SAD... /

U 'uglađenim' zemljama Europe najviše se krade. Hrvati i Slovenci najveći 'dugoprstići' u regiji

Image
Foto: Pixsell/Shutterstock

Visoke stope krađa u nordijskim i zapadnoeuropskim zemljama mogu biti povezane s velikim brojem stanovnika, a niže stope u jugoistočnoj Europi mogu upućivati na npr. manje prijavljivanje kriminala

Hana Vukelić

Hana Vukelić

Ljubitelj životinja, mrzitelj nepravde.

16.7.2024.
10:56
Pixsell/Shutterstock
VOYO logo

Krađa je jedan od najčešćih oblika kriminala koji je sastavnica društava diljem svijeta, a Europa nije izuzetak. Analiza podataka o godišnjem broju krađa na 100.000 stanovnika u 2022. godini pokazuje razmjere ovog problema na europskom kontinentu.

Image
Foto: PIXSELL

Najvišu stopu krađa u Europi bilježi Švedska s impresivnih 2.858 krađa na 100.000 stanovnika. Ovaj podatak je iznenađujući s obzirom na reputaciju Švedske kao sigurne i uređene države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizozemska zauzima drugo mjesto s 2.496 krađa na 100.000 stanovnika. Skandinavske zemlje, poput Finske (2.250) i Danske (1.831), također imaju visoke stope krađa, iako slove za veoma uređene zemlje.

S druge strane, zemlje poput Bosne i Hercegovine (55), Srbije (88) i Hrvatske (287) imaju znatno niže stope krađa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zemlje srednje Europe, poput Njemačke (1.254) i Francuske (1.964), pokazuju umjerene stope krađa. Španjolska (383) i Portugal (709) imaju relativno niske stope krađa u odnosu na druge zapadnoeuropske zemlje.

Svaka zemlja ima svoje specifične uvjete koji utječu na krađu kao podvrstu kriminala. Visoke stope krađa u nordijskim i zapadnoeuropskim zemljama mogu biti povezane s visokom prijavljivošću ili velikim brojem stanovnika, a niže stope u jugoistočnoj Europi mogu upućitati na npr. manje prijavljivanje kriminala.

POGLEDAJTE VIDEO: Blagdansko vrijeme mamac je za lopove, krađe sve češće: 'Uvijek zaključam, ali i da uđe ne znam što bi vrijedno našao'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo