Zbog usklađivanja / Prosječna mirovina od 2967 kuna porast će za oko 66 kuna, a oni koji imaju 4000 kuna, mirovina će rasti za oko 90 kuna

Image
Foto: Saša Miljević/Pixsell/Ilustracija

Povećanje će stiži u travnju s mirovinom za ožujak te će mirovine u prosjeku porasti za 2,24 posto. Umirovljenicima će se isplatiti i razlike za siječanj i veljaču

19.2.2022.
9:10
Saša Miljević/Pixsell/Ilustracija
VOYO logo

Hrvatske mirovine porast će za 2,24 posto, s time da će povećanje stići u travnju s mirovinom za ožujak, a uz to će umirovljenicima biti isplaćene i razlike za siječanj i veljaču.

Kako donosi Novi list, riječ je o usklađivanju mirovina na koje umirovljenici imaju pravo dva puta godišnje, od 1. siječnja i 1. srpnja, a ovisi o stopi promjene prosječne bruto plaće i stopi promjene potrošačkih cijena, odnosno inflacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stopa usklađivanja mirovina od 2,4 posto znači da će prosječna mirovina od 2967 kuna, koliko iznosi bez međunarodnih ugovora, rasti za oko 66 kuna, a da će primjerice umirovljenici koji dobivaju četiri tisuće kuna mirovine dobiti povećanje od oko 90 kuna.

Građani kojima je hrvatski dio mirovine 2647 kuna, kolika je i prosječna mirovina s međunarodnim ugovorima, dobit će povećanje od 60 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši saborski zastupnici, članovi Vlade ili ustavni suci imaju prosječnu mirovinu veću od deset i pol tisuća kuna, pa će oni dobiti povećanje od oko 235 kuna.

Unatoč rastu mirovina snažna inflacija u drugom dijelu godine već »pojela« taj rast, jednako kao što je »pojela« rast plaća. Zato su umirovljeničke udruge sve glasnije u zahtjevima da se promijeni način usklađivanja, traže da se one usklađuju kvartalno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni zavod za statistiku objavio je i da je prosječna neto plaća u Hrvatskoj u prosincu bila 7280 kuna, što znači da prosječna mirovina koju građani dobivaju prema općem mirovinskom osiguranju, i u koju je uključen i dio koji dobivaju prema međunarodnim ugovorima, i dalje ostaje na oko 37 posto prosječene plaće, dok oni koji primaju mirovinu samo iz Hrvatske, u prosjeku dobivaju mirovinu koja je 41 posto prosječne neto plaće iz prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo