osnovana sumnja / Proširena istraga: Trojica Hrvata prijavljeni zbog onečišćenja Raškog zaljeva

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Postoji osnovana sumnja da su trojica osumnjičenika počinili kazneno djelo jer su bili svjesni da može doći do istjecanja brodskog goriva

5.7.2018.
8:40
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je Policijska postaja Labin podnijela dopunu kaznene prijave, Općinsko državno odvjetništvo u Puli donijelo je rješenje o proširenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana (1974., 1989., 1959.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela onečišćenja okoliša.

Postoji osnovana sumnja da su trojica osumnjičenika u noći 21./22 lipnja 2018. u luci Bršica (Općina Raša); protivno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, Pomorskom zakoniku i Pravilniku o rukovanju opasnim tvarima, uvjetima i načinu obavljanja prijevoza u pomorskom prometu, ukrcavanja i iskrcavanja opasnih tvari, rasutog i ostalog tereta u lukama, te načinu sprječavanja širenja isteklih ulja u lukama; svjesni da može doći do istjecanja brodskog goriva pa pristajući na to, počinili navedeno kazneno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovano se sumnja da je da je 44-godišnjak kao odgovorna osoba za rad prijenosne pumpe i agregata koji službi za ukrcaj goriva na brod, a 29-godišnjak i 59-godišnjak kao vozači cisterne, prilikom ukrcaja goriva iz cisterni na teretni brod zastave Libanon, započeli i završili snabdijevanje broda gorivom priključivši cisterne na prijenosnu pumpu i dalje drugim crijevom koje vodi u rezervoar broda.

Osnovano se sumnja da su to učinili bez da su prethodno uspostavili komunikacijsku vezu s odgovornim osobama na brodu i dobili odobrenje za ukrcaj goriva u brod. Opisano je dovelo do istjecanja oko pet tisuća litara goriva iz pramčanog rezervoara zbog njegove prepunjenosti u more uslijed čega je zagađena velika površina mora i obale u mjestu Trget, kao i obale s istočne i zapadne strane Raškog zaljeva u općinama Barban i Marčana, izvijestilo je danas na stranicama Državno odvjetništvo u Puli, piše iPress.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo