'NEMA LJUTNJE' / Propali pregovori Možemo! i SDP-a, Benčić: 'Nema točkaste koalicije, bolje da izlazimo u 2 bloka'

Iz Možemo! su ranije najavili mogućnost točkaste koalicije s SDP-om i zajednički izlazak na parlamentarne izbore u četiri izborne jedinice, no ipak su se odlučili na samostalni izlazak na izbore

22.3.2024.
18:00
VOYO logo

Koordinatorica stranke Možemo! i kandidatkinja za premijerku Sandra Benčić na konferenciji za medije potvrdila je da je točkasta koalicija sa SDP-om u četiri izborne jedinice propala te da će samostalno izaći na izbore.

"Pregovori s SDP-om o točkastoj koaliciji u četiri izborne jedinice su završili. Krajnji dogovor da se ne izlazi zajedno u te četiri jedinice odnosno da nemamo točkastu koaliciju", potvrdila je Benčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U lipnju prošle godine najavili smo samostalni izlazak na izbore i ostavili mogućnost da u pojedinim izbornim jedinicama izađemo i s drugim strankama u takozvanoj točkastoj koaliciji Nakon toga je situacija sa strane SDP-a bila takva da se prvo reklo da to nije mogućnost, a onda je negdje od 11. mjeseca SDP pozvao da se ipak da ponuda i za te četiri izborne jedinice. Prije nego smo dali ponudu, pripremili smo se i napravili recentno istraživanje o tome kako stojimo u te četiri jedinice da bi naša ponuda bila realna. Nakon što smo dobili podatke, iznijeli smo našu ponudu koja je bila da u sve četiri izborne jedinice imamo mandat, da se samo u jednoj jedinici radi o tome da je taj mandat malo manje vjerojatan. I da u dvije od četiri jedinice donosimo puno više od jednog mandata, odnosno da se radi o postocima koji doprinose da zajedno steknemo i ekstra prednost. To je bio naš zahtjev", otkrila je Benčić.

Image
'RIJEKE PRAVDE SU SE OKUPILE' /

Grbin: 'Ako mi ne radimo da mirovine i plaće budu veće, sve drugo je džaba'

Image
'RIJEKE PRAVDE SU SE OKUPILE' /

Grbin: 'Ako mi ne radimo da mirovine i plaće budu veće, sve drugo je džaba'

'Bolje da izađemo u dva bloka'

Objasnila je da se zahtjev stranke Možemo! temeljio na tome da je njihov mininum, s kojeg izlaze iz pregovora, ono što u pregovore donose - to su četiri mandata u četiri izborne jedinice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do tog dogovora nije došlo, ali moram naglasiti da su pregovori išli u korektnom tonu. Sam zaključak je da je bolje da izlazimo ipak u dva bloka što je prihvatio i SDP. To neće utjecati na našu suradnju u smislu postizborne suradnje", otkrila je.

Kazala je da se Možemo! pripremio da samostalno izlaze na izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na zahtjev SDP-a smo dali ponudu za točkastu koaliciju, odabrali četiri jedinice u kojima je ljevica slabija. Pripremili smo se za pregovore tako da tražimo ono što je realno. Nismo se na kraju dogovorili, ali ne možemo reći da nisu pregovori bili korektni", dodala je.

Na pitanje je li im laknulo, kazala je da im je u redu da samostalno izađu na izbore te da je to bila njihova primarna odluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nema ljutnje'

"Zadovoljni smo s time. Ne bismo bili nezadovoljni i da smo se dogovorili, ali ne možemo reći da to na bilo kakav način utječe na naš smjer kampanje i sastavljanje izbornih lista".

Otkrila je da je se SDP-ov prijedlog sastojao od dva mandata. "Nije bilo zavlačenja, ucjenjivanja ni smicalica. Zajednički je zaključak da je dobro da idemo u dva bloka. Mislim da je u ovoj kratkoj kampanji važno da pokrijemo cijeli spektar od centra na lijevo. Taj smo zaključak zajedno donijeli i to i SDP uviđa", tvrdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je da glasovi neće otići u vjetar jer će, kažu, napraviti izuzetno jaku kampanju u tim izbornim jedinicama da maksimaliziraju broj mandata. Potvrdila je da u subotu idu na prosvjed koji organizira SDP.

"No hard feelings, nema ljutnje. Sve smo napravili dogovorno. Dolazimo na prosvjed jer želimo poslati poruku koliko je važno ovaj put izaći na izbore i pobijediti HDZ. Nemamo nikakvu namjeru u ovoj kampanji ići protiv bilo koga osim protiv HDZ-a. I nemamo namjeru ići za bilo koga, osim za promjenu koju donosimo i drugačiju Hrvatsku kakvu želimo vidjeti do 2028.", zaključila je dodajući da postizbornu koaliciju vidi od centra na lijevo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U toj većini smo spremni sudjelovati kako bismo smijenili ovu odmetnutu vlast", rekla je.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo