SINDIKAT O ŠTRAJKU U CA: / 'Propadale su i veće kompanje uz blagoslov politike, a da za to nitko nije odgovarao'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

"S pozicije Vlade RH sve je jasno – Croatia Airlines Vladi ne treba", poručuje SHSZUZ

3.8.2018.
17:31
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu, priopćio je u petak, vezano za najavu štrajka sindikata ORCA u Croatia Airlinesu, da je Vlada odgovorna za stanje u Croatia Airlinesu, ustvrdivši kako je vjerojatan scenarij  potpunog gubitka jedinog državnog avioprijevoznika, sa svim posljedicama za zrakoplovstvo i gospodarstvo Hrvatske.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obraćamo se hrvatskoj javnosti s ciljem što boljeg razumijevanja posljedica najavljenog štrajka dijela radnika Croatia Airlines u jeku turističke sezone. Prije svega potrebno je razmotriti uzroke, ciljeve, posljedice i motive štrajka. U tu svrhu prvenstveno stavljamo naglasak na odgovornost i ulogu vlasnika Croatia Airlines -  Vlade RH koja je  neizvršavanjem svojih obveza i obećanja stvorila pretpostavke za  štrajk.

S pozicije Vlade RH sve je jasno – Croatia Airlines Vladi ne treba. Naprotiv, žele je se što prije i bezbolnije riješiti, a to pokazuju svi njeni postupci koje (ne) poduzima  vezano za našeg jedinog avioprijevoznika. Kada Vladi ne bi odgovarao štrajk,  postavljanje nove Uprave s punim mandatom,  a što zahtijeva sindikat pilota, stjuardesa i aviomehaničara, ne bi bio problem već izvršavanje njihove zakonske dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Propustivši imenovati Upravu isprovocirali su sindikat ORCA da  obavi njihov prljav posao koji bi mogao dovesti do gašenja Croatia Airlines umanjujući time svoju vlastitu odgovornost. Štrajk će svakako  smanjiti vrijednost kompanije i tako ponuditi alternativu, a to je pronalazak „strateškog partnera“ koji će je za minimalna (u poslovnom smislu smiješna) sredstva preuzeti. Vladi na ruku ide i činjenica da u Croatia Airlines nema Kolektivnog ugovora pa tako niti zaštite radnika, te poslodavac nije dužan isplatiti veću otpremninu od Zakonske, a nema niti osiguranja od  prekomjernog otpuštanja radnika u slučaju promjene vlasnika. Sindikat ORCA ne želi pregovarati oko novog Kolektivnog ugovora  te postavljanjem nerealnih i nerazumnih zahtjeva za potpisivanje novog kolektivnog ugovora,  Vladi RH pruža alibi za jednostavno konačno rješenje a to je uništenje još jednog poslovnog subjekta u Hrvatskoj.

>> Croatia Airlines: 'Zbog štrajka ćemo svakog dana izgubiti 800 tisuća eura!'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat ORCA (piloti, stjuardese i aviomehaničari) zbog svoje ograničene sposobnosti razumijevanja situacije i gledanja samo svojih parcijalnih trenutnih interesa dopušta biti uspješno manipuliran od Vlade. Predstavnici pilota idu tako daleko da  Radničkom vijeću Croatia Airlines predlažu dodatno otpuštanje radnika bez obzira na posljedice za Kompaniju kao i  raspuštanje Radničkog vijeća što bi do kraja razoružalo radnike u obrani Croatia Airlines od propasti.

Predstavnici sindikata ORCA ne shvaćaju da Croatia Airlines nije Swissair, a  Hrvatska nije Švicarska te da se posao preoblikovanja kompanije ne može obaviti bez bolnih posljedica. U ovim okolnostima vjerojatni scenarij  je potpuni gubitak jedinog državnog avioprijevoznika sa svim posljedicama za zrakoplovstvo i ukupno gospodarstvo Hrvatske. Uostalom, propadale su i veće kompanije u Hrvatskoj uz blagoslov politike, a da za to nitko nikada nije niti će odgovarati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voljeli bi da sve ovo što smo naveli nije istina i da nas netko razuvjeri, no sagledavajući sveukupnu situaciju u Kompaniji i šire, nismo optimisti."

Butković: Odluka o štrajku u Croatia Airlinesu nije dobra i nanijet će štetu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ocijenio je u petak kako najava štrajka u Croatia Airlinesu nije dobra i samo može nanijeti štetu te apelirao da sindikat i Uprava sjednu za stol i pokušaju naći rješenje. 

Najava štrajka sindikata našeg najvećeg avioprijevoznika, i to u srcu turističke sezone, nije dobra odluka i može nanijeti samo štetu, višestruku štetu, rekao Butković koji je novinarima izjavu u povodu najave štrajka Sindikata organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) dao u Novom Vinodolskom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da je to već druga najava štrajka u Croatia Airlinesu, i to u vrijeme turističke sezone, kada je i najveći broj putnika i kompanija ostvaruje najveći prihod. 

Naime, sindikat ORCA je i početkom travnja bio najavio štrajk u Croatia Airlinesu, ali je od njega odustao nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićam. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Butković je također podsjetio da je Croatia Airlines ponovno stavljen na popis strateških tvrtki te da je Nacionalnim planom reformi predviđeno da se za tu tvrtku pronađe strateški partner. 

Aktivnosti u pronalaženju strateškog partnera za Croatia Airlines traju i nastavit će se, a sve u cilju osiguranja dotoka svježeg kapitala i konsolidiranja stanja u kompaniji, rekao je, dodajući kako istodobno traju i nastojanja u cilju postavljanja nove uprave. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarski upit je li najava štrajka uslijedila nakon informacije o početku odmora za članove Vlade, a nakon nedavne najave premijera Plenkovića da će nastojati utjecati na rješavanje stanja u nacionalnoj zrakoplovnoj kompaniji, Butković je rekao kako premijer nije ništa obećao već su sve spomenute aktivnosti u tijeku i nastavljaju se - i u vezi s imenovanjem nove uprave i u pronalaženju strateškog partnera za Croatia Airlines.

Mišljenja smo u Vladi da bi bilo najbolje da svi sudionici ovog procesa, sindikat koji poziva na štrajk i Uprava, ponovno sjednu za isti stol i razmotre mogućnosti prevladavanja ovog stanja, što bi bilo u općem interesu, naglasio je ministar Butković, dodajući kako je štrajk "nešto što će Croatia Airlines vrlo teško izdržati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo