AGONIJA JE TRAJALA PUNIH PET DANA / Pronađen smještaj za curicu (6) po koju nitko nije došao u vrtić: Evo gdje je završila njezina majka

'To je privremeni smještaj i dalje će stručni radnici, koji svakodnevno postupaju u takvim slučajevima, utvrditi koje su daljnje potrebe za djevojčicu, ali je intencija da se djevojčica vrati u svoju primarnu obitelj', rekla je Tatjana Štritof, privremena ravnateljica Hrvatskog zavoda za socijalni rad

25.9.2023.
20:50
VOYO logo

Prvo je psihologinja apelirala da djevojčicu s autizmom više od 30 ustanova nije htjelo preuzeti nakon što je njena majka javila da neće doći po nju u vrtić, a tek onda se aktiviralo Ministarstvo socijalne skrbi.

"Djevojčica je u konačnici smještena u Domu Slava Raškaj, to je dom za djecu s poteškoćama sa sluhom i govorom. Prethodno ju je odbilo 36 ustanova. Doznali smo niz službenih i neslužbenih informacija. Sve se dogodilo prošle srijede. Majka šestogodišnjakinje s autizmom završila je u psihijatrijskoj bolnici, rekla da neće moći doći po dijete", otkrila je reporterka RTL-a Katarina Brečić, govoreći o najnovijim detaljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odmah su se aktivirali nadležni iz Centra za socijalnu skrb, reagirali su i psihologinja te socijalna radnica i pokušali naći adekvatni smještaj za djevojčicu. Ona inače ima djeda, ali on nije mogao u potpunosti preuzeti skrb zato što se radi o starijoj osobi. Tu je uskočila i djedova sestra, ali ni ona nije mogla u potpunosti preuzeti skrb za malenu.

Tako da je čitava drama i agonija trajala punih pet dana dok se nije našao smještaj. Čak su i iz Centra za nezbrinutu djecu u Nazorovoj rekli da su prepuni i da je ne mogu primiti. Iz Ministarstva socijalne politike tek su danas reagirali kada je psihologinja izašla s dramatičnim apelom na svom Facebooku. U ministarstvu tvrde da su reagirali čim su saznali i nije im se nimalo svidjelo što je sve završilo na društvenim mrežama", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'okrugle smeđe oči umiljate mace' /

Nitko nije stigao po curicu (6) u vrtić, ni jedna je ustanova nije htjela: 'Igra se svojim prstićima, razgledava okolo i glasno se smije...'

Image
'okrugle smeđe oči umiljate mace' /

Nitko nije stigao po curicu (6) u vrtić, ni jedna je ustanova nije htjela: 'Igra se svojim prstićima, razgledava okolo i glasno se smije...'

Privremeni smještaj

Tatjana Štritof, privremena ravnateljica Hrvatskog zavoda za socijalni rad, na sazvanoj konferenciji danas poslijepodne je izjavila: "Ovdje je riječ o socijalnoj usluzi smještaja u kriznim situacijama gdje smo u zajedničkoj suradnji s ustanovom Slava Raškaj realizirali smještaj. To je privremeni smještaj i dalje će stručni radnici, koji svakodnevno postupaju u takvim slučajevima, utvrditi koje su daljnje potrebe za djevojčicu, ali je intencija da se ona vrati u svoju primarnu obitelj."

Državna tajnica u Ministarstvu rada, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić također je izjavila da je dijete još danas bilo u vrtiću. "I po saznanjima od člana obitelji, kad su iz dječjeg vrtića obavijestili Ured za socijalni rad s područnim uredom u Novom Zagrebu, stručni radnici i djelatnici, kako područnog ureda Centra za socijalnu skrb tako i središnjice krenuli su u pronalazak žurnog smještaja za dijete."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo