trbuhom za kruhom preko granice / Pronaći sezonskog radnika postala je nemoguća misija: 'Ljudi odbijaju plaće i od 10.000 kn!'

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Većina radnika koji u sezoni dođu zaraditi za kruh na obalu traže tek najosnovnije stvari, no često budu razočarani

15.10.2018.
7:49
Dusko Marusic/PIXSELL
VOYO logo

Unatoč nedostatku radne snage za sezonski rad na Jadranu tijekom sezone, mnogi sezonci nakon ljetnih mjeseci se sa sezonskih poslova vraćaju iskorišteni, prevareni i razočarani.

Većina radnika koji u sezoni dođu zaraditi za kruh na obalu, traže najosnovnije stvari - plaću, slobodne dane, smještaj i mogućnost da sami borave u sobi. Uostalom, problematika postaje još izraženija kad na vidjelo izađe situacija u hotelima. Teško je i pridobiti nekog dobrog konobara i kuhara s plaćom od sedam, osam tisuća kuna kad vani za isti posao mogu zarađivati dvostruko više uz bolji smještaj. Pogotovo u situaciji kada poslodavac kako bi istog sezonca privukao i iduće godine čak i uz maksimalnu ponudu od 10 tisuća kuna dobiva odbijenicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traži se 200 sobarica, a javi ih se 30, 40!

"Da, pitali su ga kolege bi li se vratio za takvu plaću. Ali, odgovor je i tad bio ne… Radilo se o konobaru, koji je kod nas imao 7800 kuna. Često završi tako da nam dobar konobar ili kuhar, kojeg možemo platiti najviše tih sedam-osam tisuća kuna, odradi nekoliko sezona, usavrši se i ode za boljom plaćom u Njemačku ili negdje drugdje. Recimo, tražite 200 sobarica za sezonu, a stigne 30-40 molbi. Potražnja je tolika da do zadnjeg trenutka, dok sezonac ne siđe s trajekta, nismo sigurni hoće li nam stvarno i doći”, priča direktor kadrovske službe jedne hotelske kuće u Primorju za Večernji list. 

"Mi smo na otoku, ali znamo za slučajeve s kopna da se sezonce preotima na kolodvoru. Čekaju se autobusi iz Slavonije i ljude nagovara i mami većom plaćom…", dodaje spomenuti direktor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za radnike iz BiH, Srbije i Makedonije jadranske su plaće solidne, naime one su u prosjeku u posljednjih deset godina porasle za oko 20 posto. Međutim, za hrvatske državljane koji imaju pravo rada u zemljama Europske unije one su i premale.

“Svjesni smo toga. Ali mnoge su hotelske kuće ovih godina puno investirale, a i porezna su opterećenja tolika da nema puno manevarskog prostora za dizanje plaća. Mlađima je najvažniji iznos plaće. Zreliji radnici na prvo mjesto stavljaju sigurnost i vjerojatno bi ostali da svima možemo ponuditi stalan posao umjesto godišnjeg ugovora i stan. Ali, na otoku se baš ne grade stambene zgrade”, zaključio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo