trendovi i cijene /

Promjene na tržištu nekretnina: Ako u Zagrebu tražite stan za najam, sad je pravo vrijeme, evo zbog čega

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Među gradovima u kojima tražene cijene stanova i dalje rastu su i Osijek, Zadar i Pula, a Rijeka već drugi mjesec za redom bilježi najviši rast traženih cijena.

5.3.2021.
14:30
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

U Zagrebu je pao interes za kućama, a sve su traženije u Gorskom kotaru i Lici. 

Iako nema značajnih promjena u kretanjima traženih cijena nekretnina u posljednjih godinu dana u Gradu Zagrebu, trendovi potražnje ipak ukazuju na promjene u interesu kupaca, na koje je vjerojatno utjecao niz potresa koji je zadesio središnju Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je prošlogodišnja promjena pokazivala da kupci sve više daju prednost kućama u Zagrebu u odnosu na stanove, prema podacima Njuškala, u posljednjih je 12 mjeseci interes za kupnju kuća pao čak 10 posto, dok je za stanovima narastao 5,6 posto, a prosječna tražena cijena kvadrata stana u veljači premašuje 2150 eura.

Među gradovima u kojima tražene cijene stanova i dalje rastu su i Osijek, Zadar i Pula, a Rijeka već drugi mjesec za redom bilježi najviši rast traženih cijena od 6,4 posto. Iako ih je u proteklom periodu pratio i Split, najveći grad u Dalmaciji  u traženim cijenama stanova sada stagnira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječne tražene cijene kvadrata stana

Image
Foto: Njuškalo

Izvor: Njuškalo

Kupci žele Gorski kotar i Liku

Na razini čitave Hrvatske slika je nešto drugačija. Na godišnjoj razini interes za kupnjom i kuća i stanova rastao je manje od 1 posto, ali neke su regije kupcima postale puno zanimljivije.

Kuće se sve više traže u Primorsko-goranskoj županiji, gdje je zabilježen rast interesa na godišnjoj razini od čak 26,75 posto, u Istri u kojoj za ovakvim tipom nekretnine unazad godinu dana traga gotovo 25 posto kupaca više, ali i u Ličko-senjskoj županiji, u kojoj je zabilježeno 22,4 posto više pregleda oglasa kuća u odnosu na prošlu godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kvadrat kuće u sada popularnoj Primorsko-goranskoj županiji prosječno se traži 1595 eura, u Istarskoj je taj iznos nešto viši, odnosno 1799 eura, a najpovoljnije će proći kupci u Ličko-senjskoj županiji gdje je prosječna tražena cijena kvadrata kuće 1160 eura.

Image
Foto: Shutterstock

Potencijalni kupci sve češće pretražuju i kuće u Zadarskoj županiji, ali i u Međimurju, gdje ih je unazad godinu dana 11 posto više sklonije kupiti kuću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najam u Zagrebu u godinu dana pojeftinio za 9 posto

Stanovi za najam u Zagrebu već su godinama „najtraženija roba“, a u periodima veće potražnje oni povoljniji iznajme se u roku od pola sata. No, čini se da se i u ovom dijelu trgovanja nekretninama slika mijenja pa je tako zabilježen pad cijena najma na godišnjoj razini od čak 9 posto.

Prosječna cijena najma stana u Zagrebu je 539 eura, u ponudi je najviše stanova od 40 do 70 kvadratnih metara, a jedini stanovi za najam koji bilježe rast cijene na godišnjoj razini su oni od 20 kvadratnih metara, koji su poskupjeli za 3,2 posto i iznajmljuju se za prosječnih 261 eura mjesečno.

Kao i očekivano, cijene najma najviše su pale u centru grada i to za 11 posto, no i dalje iznose više od 700 eura mjesečno u prosjeku. Pad bilježi i potražnja za stanovima za najam u Zagrebu koja je u prva dva mjeseca ove godine niža za nešto više od 6 posto u odnosu na isti period 2020. godine.

Grad Zagreb – prosječne mjesečne cijene najma

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Njuškalo

Izvor: Njuškalo 

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo