PORAST BROJA NESREĆA / Prometni stručnjak tvrdi: 'Jedna stvar postaje veći problem u prometu nego alkohol'

Image
Foto: Matija Habljak / PIXSELL

'Ne razumijem ljude koji sjednu na motocikle kao da su život našli na cesti', kaže Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost prometa

2.7.2021.
14:33
Matija Habljak / PIXSELL
VOYO logo

Porast broja prometnih nesreća na hrvatskim cestama na televiziji N1 komentirao je Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost prometa.

"Na jučerašnji dan u usporedbi s prošlom godinom imamo povećanje od 12 smrtno stradalih osoba. Ove je godine 130 osoba smrtno stradalo u odnosu na 118 koliko ih je bilo u 2020. godini u istom razdoblju. Međutim, prošla godina je bila najbolja u povijesti. Znamo da je tu bilo i puno nekih specifičnih situacija”, kazao je Mataija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SMRT NA CESTI /

Sve je više stradalih u prometu, stručnjak upozorava: 'Fokusirajmo se na samo jednu mjeru...'

Image
SMRT NA CESTI /

Sve je više stradalih u prometu, stručnjak upozorava: 'Fokusirajmo se na samo jednu mjeru...'

Brzina , pretjecanje, oduzimanje prednosti...

Najavio je da će prometna policija pojačanim aktivnostima pokušati smanjiti broj smrtno stradalih. Također se osvrnuo na sve veći broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju motociklisti.

"U ova dva vikenda imamo jedan nalet motociklista na biciklistu i na Jarunu, nalet motociklista na pješaka, izgubila je život mlada djevojka na pješačkom prijelazu”, rekao je Mataija dodavši da su u većini prometnih nesreća u kojima su sudjelovali motocikli, upravo motociklisti bili krivci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analizirajući te prometne nesreće, kaže Mataija, došlo se do zaključka da su najčešći "krivci" bili brzina, pretjecanje i to s bilo koje strane te oduzimanje prednosti.

'Neće represija sve riješiti'

"Međutim, imamo i određeni broj nesreća gdje oni nisu bili krivi, najčešće kod oduzimanja prednosti, uključivanja drugih vozača u promet. Ali, i kod tih prometnih nesreća, da su se motociklisti i kretali manjim brzinama mogli su možda izbjeći to. Ne razumijem ljude koji sjednu na motocikle kao da su život našli na cesti”, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorio je i na jedan sve izraženiji problem u prometu.

“Čini mi se da mobitel postaje čak i veći problem u prometu nego alkohol jer se s alkoholom dosta dobro borimo, imamo dobar mehanizam. Mislim da će i kazne pridonijeti, ali neće represija sve riješiti”, kazao je Mataija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koncu je apelirao na odgovornost svih vozača rekavši: “Jednom greškom možete uništiti i svoj život i život svoje obitelji i život onoga na koga ste naletjeli.”

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike