analiza željka marušića / Prometni stručnjak: 'Jučerašnja tragična nesreća dokaz je da su nužne češće i temeljitije zdravstvene kontrole za vozače starije od 65. godina'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

'Treba odmah pokrenuti izgradnju odgovarajuće zaobilazne prometnice, koja će omogućiti zatvaranje prometa na glavnom samoborskom Trgu kralja Tomislava i pretvoriti ga u pravu pješačku zonu', smatra između ostalog Marušić

19.11.2017.
12:37
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Profesor s Fakulteta prometnih znanosti Željko Marušić prokomentirao je tešku prometnu nesreću koja se sinoć dogodila na Trgu kralja Tomislava i u kojoj je osobni automobil naletio na majku sa dvoje djece. 

Od zadobivenih ozljeda jedno je dijete preminulo u bolnici, a drugo je ozlijeđeno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za sve tragične nesreće prometna policija ubuduće treba od nadležnih institucija zatražiti da u 24 sata izrade cjelovitu informacijsko-elektroničku forenziku korištenja mobilnog, odnosno mobilnih uređaja pronađenih kod vozača i u automobilu.

Ova prometna tragedija potvrđuje koliko su nužne češće i temeljitije zdravstvene kontrole za vozače starije od 65 godina, koje 1. siječnja 2018. donosi izmijenjeni Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača te koliko policija treba učinkovitije kontrolirati vozače na alkohol, droge i za vožnju štetne (nedozvoljene) lijekove, odnosno supstance.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VIŠE O TEMI:

>>Stravična prometna nesreća u Samoboru: automobil naletio na pješake, poginulo dijete

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>>'Čuli su se krici majke': otkriveni detalji stravične nesreće u kojoj je automobil pregazio dijete

>>Policija objavila detalje stravične nesreće: 73-godišnjakinja prebrzo vozila kad je naletjela na šestogodišnjeg dječaka, koji je ubrzo preminuo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neodgovornost i nestručnost službi grada Samobora, koje nisu inicirale i organizirale postavljanje dovoljno uspornika (postoji samo jedan iz pravca Livadićeve) i posebice mjerača brzine s kamerama, u pješačkoj zoni koja je istodobno najvažnija gradska prometnica, premda ima podlogu od skliskih betonskih kocaka koje pogibeljno produžuju zaustavni put, pokazuje koliko je nužno čim prije utemeljiti Agenciju za sigurnost cestovnog prometa, u čijoj bi nadležnosti bila sigurnost svih cestovnih prometnica u Hrvatskoj.

Premda povećavaju buku i opterećenje podvozja vozila te smanjuju protočnost prometa, dobro konstruirani 'ležeći policajci' i ostali uspornici te zone s posebno prilagođenim hrapavim asfaltom trebaju biti prioritetna mjera za povećanje sigurnosti u pješačkim zonama i pred nesemaforiziranim pješačkim prijelazima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba odmah pokrenuti izgradnju odgovarajuće zaobilazne prometnice, koja će omogućiti zatvaranje prometa na glavnom samoborskom Trgu kralja Tomislava i pretvoriti ga u pravu pješačku zonu.

Policija treba ukinuti apsurdnu i opasnu toleranciju mjerenja brzine od 10 km/h do 100 km/h i 10% iznad 100 km/h te uvesti '3+3', jer se trenutačno, za brzinu od 30 km/h, tolerira apsurdnih 33,3 posto!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba pooštriti sankcije i kazne za najteže prometne prekršaje. Za usmrćivanje pješaka na zebri treba propisati zatvorsku kaznu od najmanje pet godina, oduzimanje vozila i poništavanje vozačke dozvole", smatra Marušić.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo